Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

ÈTA se dissolverà al començament de mai, segon Euskal Telebista

La dissolucion se produtz un an après lo liurament de las armas

| EITB
L’organizacion armada ÈTA se dissolverà de biais imminent, çò rapòrta Euskal Telebista. La dissolucion se materializarà durant la primièra setmana del mes de mai amb un parladís al Bascoat Nòrd, amb la participacion de personalitats internacionalas e d’agents politics e socials. Diluns se’n farà conéisser los detalhs dins una conferéncia de premsa del Grop Internacional de Contacte (GIC) de l’avocat sud-african Brian Currin, de Bake Bidea e del Forum Social.
 
L’8 d’abril de 2017, ÈTA liurèt las armas a la societat civila a Baiona (Bas Ador). L’organizacion agís pas pus dempuèi lo 10 de genièr de 2011, quand anoncièt lo cessament de l’activitat armada. Aperaquí vint mila personas acompanhèron lo desarmament a la Comission Internacionala de Verificacion, formada de politics e mediators internacionals.
 
Aquelas armas foguèron destruchas per la societat civila, especialament pels Artisans de la Patz, un prètzfach que la Gàrdia Civila espanhòla, en collaboracion amb la DGSI francesa, ensagèt d’empedir en arrestant los activistas prepausatsper participar al procès de destruccion de las armas.Pasmens, lo sosten popular als Artisans de la Patz foguèt enòrme.
 
La revendicacion dels activistas per la patz en Bascoat es ara que se càmbie d’un còp las politicas penitenciàrias vindicativas dels estats espanhòl e francés. Es lo moment de seguir lo camin de la patz, ara a respècte dels presonièrs, çò reclamavan a París en decembre passatqualques desenats de milièrs de manifestants.
 
ÈTA se fondèt en 1959 coma una scission dels joves del partit nacionalista basc (EAJ-PNV). L’organizacion prepausèt la lucha armada coma esplech revolucionari e de liberacion nacionala dels territòris istorics del Bascoat.

 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
1.

La via pacifica es la melhora, ara se vei qui son los violents, los politics del pp e jutges que canvien las lleis per jutjar als politics coma se fossin delictes penals. Amb la col·laboracion de PSOE e Falange.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article