Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Reus: jornada sus Occitània amb Alidé Sans e Jornalet

Òmnium Cultural e lo Casal Despertaferro organizan una jornada "per far conéisser que darrièr la Val d’Aran s’amaga tota una nacion: Occitània”

Se tendrà dissabte a Reus (Catalonha) una jornada consagrada a Occitània, amb la participacion de Jornalet e d’Alidé Sans, entre d’autres. L’eveniment consistirà en una taula redonda que presentarà la situacion politica, lingüistica e culturala del país, un concèrt d’Alidé Sans e Paulin Courtial que parlaràn de lor darrièr disc Henerècla, un sopar tradicional occitan e una fèsta a la tavèrna ont se beurà e se partejarà de cançons occitanas e catalanas.
 
L’idèa d’aquel eveniment venguèt de la còla del Casal Despertaferro e d’Òmnium Cultural: “Fa qualques setmanas, los mèdias parlavan de la Val d’Aran perque lo Tribunal Constitucional aviá decidit de refusar que l’aranés foguèsse «lenga d’usatge preferencial» en Aran [...], e mai lo govèrn central se’n trufava, que totes los araneses se devián preocupar mai de las avalancas que de lors lenga e cultura”, çò explican lor organizaires de l’eveniment. Es per aquela rason que prenguèron la decision “d’organizar una jornada per far conéisser que darrièr la Val d’Aran s’amaga tota una nacion, Occitània, esconduda e perseguida per l’estat francés dempuèi tròp d’annadas”.
 
A la jornada participaràn de membres de la còla de Jornalet coma Ferriòl Macip e Rafèu Sichel-Bazin e lo duo aranesoroergàs Alidé Sans e Paulin Courtial.
 
Pel mond de Reus, serà una escasença màger “de coneisser una nacion sòrre, qu’a la lenga la mai restacada amb lo catalan, e que per malastre nos es extrèmament desconeguda malgrat los fòrts ligams que seguisson nòstra istòria partejada”.
 
Mai d'informacions sus la pagina Facebook de l'eveniment. Per reservar lo sopar, cal telefonar al +34 977 323 980, o mandar un e-mail a taverna@casald...
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Isabel Reus
4.

La conferéncia es estada fòrça interessanta, e lo concèrt de Alidé e Paulin es estat fòrça polit. Tornatz lèu!

  • 1
  • 0
Francesc palma
3.

Urrà! per los organizaires de tan polida idea. Occitania la nacion maire de los trobadors, musicians e joglars. Endavant amb la cultura que nos ven del passat e del present. Encara que als chovinots de París los plaga pas.

  • 4
  • 0
guaitánt lo mond pp.cc.
2.

No tenim per que rebaixar cap lenga, ans el contrri promociarles le dues lengas germanes e gafar els modismes mes purs de les dues lengas per esser utilitzats.

  • 5
  • 0
pjm sonsèina sonsèina
1.

hòrt plan !
los catalans au mensh seràn plan assabentats que los occitans an quitament pas idèa de sa lenga, una istòria, una cultura, e dejà la mitat deu dusau pè dens lo taüc.

em pregunto si no seria millor escriure en català directament en aquestes pagines ?

  • 6
  • 13

Escriu un comentari sus aqueste article