Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

La Val d'Aran es en estat de prealèrta a causa de l'aumentacion de tirada de Garona

S'es activada la prealèrta Inuncat, e se demanda de metre en plaça las precaucions a l'entorn de Garona, e de limitar las activitats dins lo flume e a sos entorns

| Aué TV
La Val d'Aran es en estat de prealèrta a causa de l'aumentacion de tirada de Garona, qu'a crescut considerablament a causa de las darrièras pluèjas e de la fonda de la nèu, qu'ongan es mai nombrosa qu'en d'autras annadas. Lo Conselh General d'Aran, las municipalitats del país e tanben la Generalitat de Catalonha son atentius e vigilants del temps que trabalhan per prevenir que se produgan d'inondacions coma las de junh de 2013 que brandiguèron Aran, Comenge e Bigòrra.
 
Dins aquel sens, la Direccion Generala de la Proteccion Civila de la Generalitat de Catalonha a activada la prealèrta Inuncat, e demanda de metre en plaça las precaucions a l'entorn de Garona, e de limitar las activitats dins lo flume e a sos entorns.
 
Dins los autres rius de la Val d'Aran, lo debit es tanben fòrça naut, mai que mai dins las vals de Toran e de Varradòs.
 
Lo sindic d'Aran, Carlos Barrera, los conselhièrs del territòri e de l'environament d'Aran, Jose A. Boya e Jose E. Arró respectivament, an vesitats los endreches ont los rius araneses an la tirada pus nauta, acompanhats dels agents de l'environament d'Aran.
 
“En aguesti moments cau estar atents, non i a motius tà preocupar-se, mès demanam ara gent evitar es activitats ath torn des arrius. Per prevision, es Agents de Medi Ambient d’Aran se trapen enes punts mès conflictius der arriu Garona e d’auti arrius coma eth barranc de Vedreda, ena Val de Toran", çò a explicat lo sindic d'Aran.
 


 
Mai d'informacions sus Aué TV

De remarcar l'estat de la situacion a Sant Beat (Bavartés)




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Mèfi ! 31
4.

#3 L'estreitura del vall de Garòna, e la corba del flumne, condemnan la riba esquèrra del vilatge a èsser submergit a bèlls còps...l'en-devall dels ostals de la carrièira inondable era autres còps pas previst per l'abitacion, qu'èra al d'en-aut. Vist la sisca de nèu en montanha engüan,...
Las carrièiras pus en dessus se prennen las casudas de ròcas de la rancareda...
Caleria una restanca bèlla amont en Aran e de para-peiras...
La bastison sulla riba esquèrra es una enigma...

  • 0
  • 0
Bernatmm Tarba
3.

#1#2 De segur qu'era gent d'Aran e de Sent Biat ac trobaran fòrça interessant e de grana ajuda de saber era istòria deth "n-nn-nd..." deth nom de Garona, quan eras madeishas aiguas pugen laguens de casa, e que n'an enqui'aths jolhs, e que non saben se quan tornarà baishar...
Dilhèu que cau sauvar un temps entà cada causa, arrespectar era gent quan son en eth malur e en mau passi. E guardar eths plasèrs d'esperits literaris entà ua auta sason ?

  • 2
  • 0
Bernatmm Tarba
2.

#1 De segur qu'era gent d'Aran e de Sent Biat ac trobaran fòrça interessant e de grana ajuda de saber era istòria deth "n

  • 0
  • 1
Mèfi ! 31
1.

Garona en Aran
Garòna en Gèrç, Tolsan, Agenés..
Garona en Carcin e Gironda
Puéi Gironda..
En gascon, la N se ditz, perque Garònna.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article