Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Sardenha promulga una lei de normalizacion lingüistica

Se crearà un estandard e una nòrma per la lenga sarda, que ven cooficiala amb totas las autras lengas autoctònas de l'illa

Lo Conselh de Sardenha
Lo Conselh de Sardenha
Sardenha normaliza enfin sas lengas autoctònas. Lo sarde serà estandarizat e vendrà lenga cooficiala, e a l’encòp seràn tanben oficialas las autras lengas de l’illa coma lo catalan de l’Alguer, lo còrs de Gallura, lo sassarés e lo ligur tabarquin, segon la lei de politica lingüistica aprovada lo 27 de junh passat a l’Assemblada de Sardenha, çò rapòrta Corsica Oggi.
 
Amb aquela lei, los elegits sardes vòlon garentir l’estatut d’oficialitat de las lengas e ne reviscolar la transmission intergeneracionala. Lo govèrn autonòm de l’illa pren las competéncias en educacion per coordenar l’ensenhament de las lengas e dins las lengas, e mai se preveja d’accions per portar las lengas als mèdias, als espleches informatics, a Internet, etc., del temps que se trabalha per una television e una ràdio completament en lenga sarda.
 
 
Estandarizacion del sarde
 
La lei etablís tanben un organisme nomenat “Consulta de su sardu” que deu prepausar un estandard lingüistic e una nòrma ortografica. Serà un organisme que las autoritats consultaràn sus l’aplicacion de la nòrma.
 
La “Consulta de su sardu” compren una trentena de membres tan politics de divèrsas administracions coma scientifics del camp universitari.
 
Lo plan de normalizacion lingüistica de Sardenha a un budget de sèt milions d’èuros per las tres annadas avenidoiras.

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" igualada (PP.CC.)
6.

Be, quan mes Nacions puguin parlar i normalitzar la situació de la seva llengua millor, a mes el Mon s'enriqueix amb mes cultura, tradició, i entitat.
Visca la Terra...Lliure, i mes, mes !!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Sardu
5.

#3 Es benlèu qu'es fòrça mens complicat d'estandardizar lo sard en respèctar la sieuna diversitat, estant que lo sieu territòri es pichon, puslèu que d'estandardizar l'occitan qu'es fòrça mai variat (se pòt dificilament faire en prene en compte totes los dialèctes a egalitat). Es pas qu'una idèa d'ont ven aquela desfisança de cap a l'estandardizacion unica de l'occitan...

  • 0
  • 0
francesc palma
4.

Cresi que lo sard ha tres parlar, sense comptar amb la part N de l'illa que son parlars corsos. Lo Campidanes qu' es lo de mai al sud, las paraulas son molt largas, e lo lugorés e nuores que son del centre las paraulas son mai curtas e han una certa semblança amb lo catalan. Mas segurament son diferèncias dins una mateissa lenga, e la normalizacion anirà ben, mas respectant las singularitats que existeissen.

  • 0
  • 0
Franc Bardòu Academia Occitana
3.

Lo sarde serà estandarizat e vendrà lenga cooficiala ? E degun aicí los ablaca pas d'insultas ni de malediccions ? Quora ne parli per l'occitan, me sembla plan d'èsser lo diable !…

  • 3
  • 0
francesc palma
2.

Una magnífica nova que finalament las lengas de Sardenha sian oficialas. Amb una tv en sard, competències per la lenga e cultura en mans del govern autonom, fins ara non hi havia res d'açò. Per tant es un avanç molt important.

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article