Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

UOE a Nimes 2022 (del 8 al 12 de julhet)

Cristina Barnier

Cristina Barnier

Cristina Barnier es regenta a la retirada. Menina de 3 felens, es reconvertida en contaira occitana, mas tanben fa de poèmas e haikus, d’aquarèlas, de poèmas afichas

Mai d’informacions
Es totjorn un grand plaser e un enriquiment de seguir las jornadas plan chanudas de l’Universitat Occitana d’Estiu de Nimes (UOE) organisada per la Maison d’Animation et de Recherche Populaire en Occitan (MARPOC) amb l’ajuda de la Region OPM, du Conseil Départemental du Gard, de la vila de Nimes e autres mecènas e donators .
 
Lo tèma aquesta annada: “Urgéncias climatica e linguistica”
 
Cada jorn, d’omenatges, de conferéncias e de taulas redondas.
 
Lo 8 de julhet
 
Las doas conferéncias previstas: la primièra amb Thierry Offre de Meteo France, la segonda amb Jaume Costa, mèstre de conferéncias, se debanèron dins Nimes, a l’auditorium dels archius departementals de Gard.
 
Foguèron seguidas de l’aperitiu de dobertura, ofèrt par la Region d’Occitania e la MARPOC, animat pels “peigneurs de girafe”, mini-concèrt de tria! D’umor, mas tanben de cants prigonds e engajats.
 
 
Lo 9 de julhet :
 
Omenatge a Jòrgi Gròs, un jòc coordonat pels Talhièrs de l’Energia e del Temps, (Association Solar R’hythm) amb lo sosten del CIRDOC, e la remesa dels prèmis del concors escolans coordonada entre la MARPOC e l’IEO CREO Provença. Totes foguèron mencionats. Lor visonament es fòrça agradiu.
 
Ne vaquí un, fach per l’escòla mairala de Niça.
 
Contes per Malika Verlaguet/
Pels enfants dins la tantossada.
Pels grands pendent la serada.
Foguèt un bonur vertadièr
 
Lo 10 de julhet: la gestion de l’aiga
 
Construccions bioclimaticas: coma los ancians, cal vegetalizar, fargar de ramadas, bona orientacion de l’ostal, pas pus de beton e de quitran, sonque de pèiras, e de tèrra.
 
L’aiga en Cevenas.La resèrva de Camarga.L’aiga de Ròse.
 
Serada: Teatre Molière, Face Sud par “La fabrique sauvage” (en partenariat amb le Telquel sala de Nimes)
 
 
L’11 de julhet
 
Eveniment: Clément Lacroix, artista rapaire.
 
Tèmas abordats: transmission, revitalizacion, revendicacion.
 
Vejaire personal: los joves presents èran mai dins l’accion amb de projèctes concrèts, que dins la revendicacion. Mercé a eles per totas aquestas iniciativas que fan espelir e avançar la lenga diferentament.
 
 
La serada del 11: concèrt amb Lo Barrut
 
Un vam, un energia, de vibracions, que nos transportèron amb eles! Un concèrt inoblidable!
 
Lo 12 de julhet: Las consequéncias del rescalfament climatic sus la biodiversitat per T. Offre de Meteo France que remplacèt Catherine et Raphaël Larrere empachats.
 
David Grosclaude nos donèt de que soscar suls mots, las lengas, los concèptes...faguèt una polida ligason entre las doas tematicas d’ongan per clavar.
 
Lo vejaire de cadun sus l’ors, sul lop, es diferent segon que se fa referéncia al pastre o a Wall Disney!
 
Mai i aurà de lengas, mai rics serem.
 
 
Pendent los quatre jorns
 
La convivéncia èra al rendetz vos, coma totjorn: aperitius, repais, discutidas dins lo claustre, qu’es un endrech vert apasimant.
 
La libraria èra plan provesida.
 
De corses de lenga se debanèron lo matin amb Domenge Caucat.
 
Radio Lengadoc a cobert los eveniments cada jorn.
 
Un grandmercé a la MARPOC e a l’IEO 30.
 
E a l’an que ven!
 
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article