Bandièra 1 e 5 1180x150: Ben Aisit Bausen 17

Vidèos

País Invisible 11: Lorda, la Immaculada Concepció parla l’occità

Si bé fa anys que no ens confessem, avui que és Nostra Senyora de Lourdes cal professar als quatre vents que Bernadeta Sobirós era occitana i en aparèixer-se-li la Mare de Déu, va parlar el gascó. Torneu amb nosaltres a l’Alta Bigòrra per conèixer una versió de la història que va causar commoció i que ha sigut convenientment oblidada pels estats monolingüistes!
 
Al País Invisible JA s’ha obrat el miracle, i és que ahir vam recollir el premi a Joves Influencers pel català i l’occità de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània! És un dia per la celebració i les remembrances! Brindeu amb nosaltres mentre repassem l’últim directe/sorteig on vam debatre a fons les polítiques per la revitalizació lingüística de l’occità.
 
De la Bigòrra també són típiques les polifonies. Pascal Caumont, músic especialitzat component del grup dissolt Vox Bigèrri que ha cantat arreu d'Europa durant 18 anys ens explica les bases de la música polifònica d'arrel, oberta a tot el món. Més i més veiem com els projectes en occità es poden veure com a petits però essencials, i que tenen un retorn visible en la identitat i contra el desarrelament. Cal arremangar-se, moure’s per la llengua i fer “bolegar”.
 
Qui no para de moure’s enguany són OC Brigada, el col·lectiu d’artistes que capitanejats per Carles Belda i Marc Serrats reversionen del cançoner popular Occità. Joan Garriga refà el superèxit de l’any 1999 ‘Tomber la Chemise’, una proposta del grup Zebda que mantenia orgullosament la seva lletra en francità (mescla de francès amb occità) de Tolosa.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article