Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Vidèos

País Invisible XIII: Carcassona Disneyland: l’esport del poble i el primer cantautor (amb Quentin Peyras)

En el nostre episodi més tretzista, veurem la ciutat encastellada més famosa d'Occitània i gaudirem l'esport més estimat per aquesta nació, el Rugby de XIII, on de les grades estant als crits més comuns s'hi manté l'occità.
 
Ens submergim dins la infantesa del cantautor Claudi Martí qui evoca una Carcassona on convivien de manera quotidiana l'occità, el català, el castellà i els diferents accents del francès.
 
Claudi Martí, fill de mare aragonesa, va ser el pare de la Nova Cançó Occitana. Bevent de Paco Ibáñez va encendre la cançó protesta en llengua d'òc emportat encara per la flama de la revolució de maig del 1968.
 
En Zaku explica què està passant amb el nou baròmetre de llengües que posa el català a la 12a posició d'influència mundial. Voleu saber l'influència de l'occità mundialment? Us comentem que és el manifest ecolingüístic i celebrem el carnestoltes per uns instants.
 
Així mateix, ens obrim respecte dels nostres problemes amb la beguda, més concretament la Blanqueta de Limós, la que es pot considerar la recepta original del cobdiciat xampany.
 
Avui ens visita un component de La Talvera. La Talvera és un grup d'investigació musical i cultural occità, que entre d'altres prenen gravacions de veu arreu dels pobles occitans per a generar fons de recerca i atles lingüístics. Això ens agrada força!
 
És el català un dialecte de l'occità? És l'Aragonès una llengua de la família de l'occità? Quentin Peyràs fa anys que aprofundeix en el model per definir l'occità i aprendre a reconèixer-lo. Ens pot localitzar els límits geogràfics de l'Occitània gran i resoldre, fins i tot, per què parlars tan llunyans com l'aranès i el gardiòl són la mateixa llengua.
 
Gaudiu d'aquest País Invisible!
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article