Bandièra01 1180x150: País Invisible

Vidèos

País Invisible 14: Ostana, entre L’Olimp i Babel (amb Mariona Miret)

Prenem un vol a Torí i remuntem els Alps a la recerca de l’Olimp occità, el mont Vísol, d’on neix el riu més llarg d’Itàlia, el Pò. És una terra de contrastos: de tradició i investigació científica. On els grups musicals barregen folk i guitarres elèctriques.
 
A les anomenades Valadas Occitanas hi destaquen tres valls: La Val Varacha, que rep els balls i gales de la Baia per Carnestoltes, La Val Pèlis, on hi ha l’església central de la religió Valdesa massacrada a La Gàrdia, i la Val Pò que ens acull.
 
La Val Po rep el Prèmi Ostana, escritura en Lenga Maire, una mostra de conferències, música i cinema tant física com virtual que dóna veu i trobada als activistes de llengües minoritzades. Conversem amb la Mariona Miret, representant internacional de la Chambra d’Òc, associació dedicada a conservar l’occità i l’arpità d’aquestes valls. Investiguem quin tipus d’accions fa la Mariona a títol propi com activista. Ens acompanya en Francesco Lafornara, expert en llengües d’Itàlia.
 
Avui parlem de cinema, ja que en Fredo Valla, mà dreta del laureat director bolonyès Giorgio Diritti, és un cineasta occità molt actiu i estimat a la zona.
 
En Zaku revisa les xarxes socials, on els nostres seguidors ens han descobert una joia del cinema paysan o pagès: Farrebique (1946) i la seva seqüela Biquefarre (1983). Això ens empeny a celebrar la videocreació en llengua minoritària com una petjada en la memòria històrica, i ens fa remembrar les iniciatives que la promouen, com la discontinuada Mostra Rescontres de Margarida, al país de Nimes.
 
En l’apartat musical, fem recomanacions de grups moguts com Lo Seriòl o Lhi Balhós, i tanquem amb el record de la Jacmelina, que va popularitzar la cançó antibelicista “Batalhas” l’any 1975 i que torna a estar d’actualitat gràcies a la reversió de Rodín Kaufmann dins la Guia pel Cançoner Occitan d'O.C Brigada Internacional.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article