Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Vidèos

País Invisible 15: Marsella, mescla i armonia (amb Rodin Kaufmann)

Som a la ciutat més gran d’Occitània i una de les ciutats més mestisses de l’Estat francès.

Revisem el naixement del cinema, que va ocórrer a La Ciutat, a la Provença, i la primera figura occitana del cinema: Felicien Trewey i un director occità: Marcel Pagnol.

En Zaku descobreix l’origen pagà dels Carnestoltes dins la festa de l’ós que es manté des del neolític dels Països Catalans fins a Sardenya. Ens proposem dins el conjunt de l’arc nord mediterrani i del conjunt hispanoamericà.

Entrevistem en català el productor musical i raper Rodin Kaufmann, qui comença a cantar en occità amb Lo Còr de la Plana, un projecte musical de la companyia Lamparo dirigida per Manu Therón en què els joves de barri marsellesos aprenen polifonies i percussions. Parlem de les influències musicals de Rodín. La música tradicional occitana o Bad Bunny són referents presents en el seu estil eclèctic. Sobre la llengua, diu: “Estic cansat de lluitar cada día per parlar occità a França, a Les Balears en canvi els hi sembla molt bé”.

La Valenciana Tesa i Gigi de Nissa ens fan bellugar amb l’adaptació d’O.C. Brigada del "Parla Patois" de Massilia Sound System, ara per dir, que no només l’occità, si no que el català té futur.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article