Bandièra01 capçalera  1180x150: Novestivada

Vidèos

País Invisible 21: Vichèi, connexió occitana arpitana guaraní

Al web: https://paisinvisible.cat/Podcast/T2/E21/Vichei-i-una-connexio-occitana-arpitana-guarani

L’any que naixia TV3 pel català… Una altra televisió naixia per la llengua Occitana a Alvèrnia. El nostre convidat fa contacte amb Brasil, posant en perill la seva pròpia vida. L’alvernés és un occità tancat, “estrambòtics” i captivador. Visitat per Astèrix a l’Escut Avern i ocupat pels feixistes durant la segona guerra mundial en el que es va conèixer com el Règim de Petain. Diego Cerezo ha estudiat a la frontera nord entre l’occità, el dialecte alvernés i el que no ho és: l’arpità, el francoprovençal, champenois, francomtois… I el gallec. El dialectòleg s’especialitza en les connexions entre el galaico-portugués i la primera llengua romànica de prestigi, l’occità. Fou a Brasil, seguint el rastre del portugués, on en Diego va sumar-se a la lluita dels indígenes guaraní kaiowà de l’Amazones. Ens explicaran una experiència arriscant la integritat física pels drets humans contra l’odi. És el Manel qui proposa una Oda a l’Odi, un sirventès. Aprendrem què és un sirventès i els actes ignominiosos de Guillem de Berguedà, que van quedar calcats a l’occità en els seus poemes d’odi o sirventesos. 

En Zaku resumeix la nostra darrera presentació pública i argumenta a favor de les plataformes de contingut catalanes i occitanes: us presentem l’Aixeta i ÒcTele.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article