Bandièra01 1180x150: La Passem

editorial

Eleccions departamentalas: una lectura occitana

| Ceridwen
Aqueste dimenge la Republica Francesa, implicant per extension la màger part d’Occitània, celèbra d’eleccions departamentalas. Coma totòm sap, son unas eleccions mendres, e o son perque la quita existéncia dels departaments es encara mesa en question de part de las mai nautas instàncias republicanas, que ne veson pas lo sens ni l’utilitat. Pasmens, las eleccions se fan e, e mai s’a l’ora d’escriure aqueste editorial ne sabèm pas encara lo resultat del primièr torn (aurem ja l’escasença d’analisar lo resultat global pus tard), si que ne podèm extraire doas conclusions que volèm tractar dins aqueste editorial.
 
Lo primièr aspècte es lo gròs resultat qu’obten lo Front Nacional en cò nòstre. La poténcia d’aquel partit passa per de multiples factors: l’incompareissença politica e l’ineficacitat dels partits tradicionals, la paur exagerada d’una part de la populacion envèrs la delinquéncia e lo terrorisme, la crisi economica que punís mai que mai l’economia occitana, la manca de perspectivas economicas de fòrça joves, la crisi generala de la politica e la volontat de s’identificar a quicòm qu’a de vam. Tot aquò son de factors aisidament corregibles, mas París sembla que los sàpia pas trobar (o benlèu es interessat d’aver una partida del país en tension per de rasons socialas e, a l’encòp, per refortir lo nacionalisme francés ultrajacobin). Per quina rason que siá, sembla que degun gause pas far front vertadièrament als òmes de Marine Le Pen.
 
Lo segond aspècte que volèm soslinhar es l’afebliment de l’occitanisme politic, que paradoxalament joguèt un ròtle tan bon dins l’eleccion municipala passada. Bastir demostrèt que l’unitat d’accion dona de frucha positiva. Coma o avèm dich, i a d’eleccions màgers e d’eleccions mendres, mas una de las nòrmas basicas de la politica electorala es d’acostumar lo nuclèu electoral mai pròche a la continuitat de la marca a totas las eleccions per refortir aquel primièr cercle de sosten. Se presentar pas a totas las eleccions pòt generar de confusion e desorientacion, del temps que s’obliga l’electorat mai prèp a votar per d’autras opcions. Cal, doncas, insistir dins la via politica e electorala, perque pòt far mai de trabalh un elegit occitanista qu’una manifestacion per la lenga. Dins las setmanas venentas Bastir farà una jornada de trabalh e encoratjam los sieus membres a trabalhar fòrt per engrandir encara mai aquel espaci. Cal recercar de nòus militants, cercar de nòvas alianças amb de grops locals organizats e motivar las gents per que fagan lo passatge a la politica.

E mai se volèm felicitar Bastir, País Nòstre, lo PNO, lo PÒC, Libertat, Iniciativa per Occitània e totes los que d’un biais o un autre luchan per viure al país, avèm remarcat que las divisions an afeblit lo movement occitanista, una malautiá que qualques unes consideràvem ja superada.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

antalya apraquital
5.

S'es per propausar lo meteiç forniment ideologic que totis los partis exagonaus, amai siaguessa en occitan, podetz virar batas!

  • 0
  • 0
gilós pietadós
4.

" [...] l’incompareissença politica e l’ineficacitat dels partits tradicionals, la paur exagerada d’una part de la populacion envèrs la delinquéncia e lo terrorisme, la crisi economica que punís mai que mai l’economia occitana, la manca de perspectivas economicas de fòrça joves, la crisi generala de la politica e la volontat de s’identificar a quicòm qu’a de vam. Tot aquò son de factors aisidament corregibles [...]"

Ginhèc !

  • 0
  • 0
Terric Lausa Quilhan
3.

#2

Lo breton Christian Troadec, menaire dels bonedòu ruz, trabalha a metre en plaça la siá candidatura d'autonomisme que seriá globala a las divèrsas nacions embarradas de l'estat francés

  • 13
  • 0
Gaby Balloux
2.

Me damandi perqué, per les presidencialas que vènen, i auré pas un sol partit ''regionalista'' qu'amainaré totas les minoritats.

  • 6
  • 0
Viaule Sèrgi
1.

Cossí un occitanista poriá imaginar, pas qu'una segonda, que la question occitana seriá pas una question politica? E ben fa de sègles qu'aquò dura. Comprengue lo que poirà!
Ieu, coma cada còp que i a pas de partit occitan present dins ma circonscripcion electora, meti un butletin portan l'inscripcion "Autodeterminacion per Occitània - Governem-nos!".
Votar per un partit francés, quin que siague, es, coma o mencionatz "refortir lo nacionalisme francés ultrajacobin".
Bon vòte a totes!

  • 19
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article