Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

La crisi de govèrn de la Generalitat de Catalonha se tresmuda en eleccions

Quim Torra a anonciat la convocacion d’eleccions tanlèu que serà aprovat lo budget del govèrn catalan. Lo vòte se poiriá téner dins l’estiu

Lo president de la Generalitat de Catalonha en foncions, Quim Torra, a anonciat la convocacion d’eleccions tanlèu que serà aprovat lo budget del govèrn catalan per l’an 2020. Torra a mes en evidéncia que la legislatura pòt pas contunhar a causa de la pèrda de fisança entre los dos partits que govèrnen ensems, Amassa per Catalonha (JxCat) e Esquèrra Republicana de Catalonha (ÈRC). D’efièch, lo president del Parlament de Catalonha, Roger Torrent (ÈRC), a acceptat la suspension de Torra ordenada per la Comission Electorala espanhòla. Torra aviá demandat a Torrent e a tot lo Parlament de reversar aquela decision, çò que marquèt diluns passat la trencadura entre los dos sòcis del govèrn.
 
“Es indispensable de tornar donar la paraula als ciutadans per renovelar lo mandat del 21 de decembre”, çò diguèt ièr Torra en referéncia a las darrièras eleccions regionalas de 2017 ont lo president en exili, Carles Puigdemont, èra a mand d’èsser reelegit president mas ont Torra deguèt assumir lo ròtle de president en foncions a causa de la repression judiciària de l’estat espanhòl. “Que sián los ciutadans que decidiscan las nòvas majoritats”, çò precisèt.
 
Ça que la, Torra vòl abans que lo budget, negociat recentament pels dos partits de govèrn e pels Comuns, siá aprovat. E mai a l’intencion d’explorar la volontat reala del govèrn espanhòl de dialogar a prepaus del drech d’autodeterminacion e de metre lo ponch final a la repression judiciària que la patís tot l’independentisme catalan. “Lo govèrn a encara de causas importantas de resòlver, lo país a de besonh qu’aprovem un budget que responda als besonhs urgents, e cal que lo budgèt faga son camin”.
 
En prenent en compte la previsibla aprobacion dels comptes dins la prima, las eleccions avançadas poirián arribar en mai o en junh.
 
Torra a pas anonciat cap de cambiament dins lo conselh executiu, malgrat la duretat de sas paraulas per rapòrt a la pèrda de fisança envèrs ERC. “La legislatura a pas pus d’avenir politic se se rebastís pas l’unitat e la leialtat. Aquestes jorns, sèm davant un novèl assag de còp d’estat. Caliá defendre la sobeiranetat del parlament qu’es el que pòt destituir e investir de presidents. Es necite que los catalans ajan un govèrn que los represente fidèlament e que los defenda de las atacas d’un estat repressiu”.

 




abonar los amics de Jornalet

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
7.

De que trasteja ERC amb lo Sanchez? Una autonomia aigalada, una Catlonha davalada a l'estatut d'una region a la francesa?

  • 8
  • 3
Llull
6.

#5 Puigdemont e Torra, valents combatants per a la llibertat de Catalonha !
Si ERC no vol de la unitat de l'independentisme per governar la Generalitat. las eleccions son una bona solucion per a sortir de l'atzucac. Esperem que guanyan los veritables patriotes !

  • 8
  • 3
francesc palma
5.

Torra s'a passat dos ans impedint tota classa de dialeg, finalment a sortit amb las eleccions perquè lo govern de coaliccion està completament acabat. No se que pensan los de Junts per Catalunha, però per mi an estat uns parassits que s'an cregut que Puigdemont alçaria los braços coma Moisès e las aiguas sobririan, e lo govern epanhol quedaria fascina pel miracle e perquè las aigas no es tornassin a tancar amb els dedeins.

  • 4
  • 6
Llull
4.

#3 botifler : seguidors catalans dels Borbons, enemics dels Catalans, durant la guerra de Successió d'Espanya = traÏdors o " collaborateurs" en el sentit francès.
"e la prosodia romantica noirís pas ?

  • 8
  • 0
Mesquin
3.

#1 "Botifler" es a pèrdre son significat. E la prosodia romantica noirís pas.

  • 0
  • 9

Escriu un comentari sus aqueste article