Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

La manifestacion de Tolosa: una esperança per l’occitanisme

La darrièra agression que ven de la patir la lenga nòstra es fòrça grèva. Lo Ministèri de l’Educacion de París a mostrat una volontat evidenta de metre fin a l’ensenhament de la lenga nòstra e atal, jos l’escampa de l’enena reforma de l’educacion, l’acadèmia de Tolosa a mes fin a la dotacion especifica que finança l’occitan dins los collègis e licèus en daissant environ 15 000 escolans sens occitan. Mas dins la rèsta de l’Occitània administrada per França la situacion es pas melhora.
 
Fàcia a l’extrèma gravetat d’aquesta situacion l’occitanisme a reagit per l’unitat en metent de costat sas diferéncias. Atal, la crida a manifestar qu’a facha lo Centre Regional dels Ensenhaires d’Occitan de Tolosa (CRÈO Tolosa) l’an joncha una tièra de collectius occitanistas dont la FÈLCO, Calandreta, l’IEO, Òc-Bi, Felibritge mantenença Lengadòc, l’Assemblada Occitana, lo PÒC, Bastir, lo PNO, Libertat, Convergéncia Occitana, l’Ostau Biarnés, eth Ostau Comengés, Carnaval Gascon, Escota e Minja, Païs de Catinou, Lo Congrès Permanent de la Lenga Occitana, CCOR, Cap a l’Òc, ADÒC, CAÒC, Jornalet, Òc Malhòrca, Aquí l’òc, Felibritge mantenença Gasconha Naut Lengadòc, CÈLO, SFAIEO, Caminòc, l’IEA-AALO e quitament de la Direccion Generala de la Politica Lingüistica de la Generalitat de Catalonha.
 
La lenga occitana se tròba a l’ora d’ara dins una situacion d’extrèma gravetat. Oficiala en Aran, e dins tot lo territòri administrat per la Generalitat de Catalonha, es mespresada sus gaireben tot lo país. Un país que sas unitats administrativas an pas brica respectat las termièras istoricas e culturalas que la còla de Jornalet ensajam de restaurar. L’estat francés a faches de grands esfòrces per menar a bon tèrme lo lingüicidi e a dirigidas sas leis per far del francés la sola lenga de las institucions, de l’administracion, de l’armada e, de tot segur, de l’educacion. L’escòla obligatòria instaurada per Jules Ferry a la fin del sègle XIX es estada un esplech clau pel lingüicidi occitan. La politica lingüistica francesa a quitament inventat lo mot “patois” per desprestigiar, mespresar e umiliar de faiçon màger tot biais de parlar autre que l’oficial. E, cinicament, a concebut aquel mot racista e supremacista en nom de la libertat, de l’egalitat e de la fraternitat e atal a reüssit que la majoritat de sos colonizats sián aüroses d’o èsser. Lo resultat es un procès de lingüicidi nomenat Vergonha, qu’es vengut un dels sistèmas de colonizacion interiora pus pervèrses e crusèls qu’ajan patits l’umanitat.
 
A l’ora d’ara es un miracle que l’occitan aja resistit. Totas aquelas agressions an atudada la flama de la lenga. Mas al moment que l’administracion francesa bofava sus las brasas per las escantir, lo vent de la reforma Blanquer a tornat alucar lo fuòc. E tant que sèm aicí cresèm que cal pas solament recuperar la misèria qu’aviam dins l’educacion dicha nacionala, mas profechar del vam e trabalhar ensems per desvelhar las consciéncias dels colonizats fins al ponch que de mai en mai d’occitans ajan enveja de recobrar la lenga e la cultura raubadas.  Sembla qu’es ora de donar un caire politic a tot aquò.
 

 


abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

ltrobat
19.

#18
Qu'ei causa coneguda, la policia que multiplica tostemps per 7 lo nombre de manifestants... :-))

  • 1
  • 0
Emmanuèl Isopet
18.

#17 "la fotò la mai massivo" qu'ajas trobada. S'aquò te fa plaser de pensar que i avia pas tres cents personas, fai te plaser. Coma ai pas enveja de te tirar aqueste plaser (amai siaguèsse tant estranh, mas totes las perversions son dins la natura) te dirai pas qu'es una fotografia de fin de manifestacion. Te dirai qu'as rason, qu'es una manif minabla, que França 3 e encara mai lo CREO son de messorguièrs. Te dirai que la polícia quand balha de chifras son totjorn falsas e sabèm plan dins qui sens. E que fin finala aquesta manifestacion es plan lo signe de la fin de l'occitanisme, de l'occitan, e de totes tas trevas. Agèsses sauput, segur que serias vengut per veire de tos uèlhs e te regaudir d'aqueste fracàs. Urosament, grcia al net te pòdes regaudir a distància. Bona nuèch, som som vèni vèni vèni...

  • 10
  • 0
Dauvernho
17.

#15
Vaqui la fotò la mai massivo : i o pas tris-cents persounos, quand penses que lis autoucars venguèrou d'Albi, Beziers, Aush... !

Li gents que couneissou la plaço del Capitòli à Toulouso podou vèire qu'acò semblo mai la manif de Ciutadans à la bourgado de Puigdemont que lei grandos manifestacious catalanistos.


https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/52688547_780883998934278_6280040969064677376_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_eui2=AeFWm6ZQpbVMkoRkg5EvrlvSEagL7ZLIPocCqIaOSpD7cLVqdaBGBrXZKUKtS3tyDhOWD3g4R1PgbXKi6WQIKPjhlWDj0VH180rscI7rLx8L6A&_nc_ht=scontent-cdg2-1.xx&oh=d9355e5e959ed1a3a49e90035c2e91f9&oe=5CE621A6

  • 1
  • 8
t.
16.

Dissabte au ser, lo quite FranceInfo parlèt de 5000 manifestants . L'entenèri jo medissa .

  • 2
  • 0
ltrobat
15.

#13
Desencusà's? Qu'at haré quauqu'un de bona fe.

Mes ne coneishes pas au Dauvernho (aliàs Alan Bròc, aliàs Guiral Mars, aliàs Guiral Gaulois, aliàs Felibre d'Auvernho, etc...), l'especialiste deu trollatge e de la fake news...

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article