Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Quand la mòrt de l’occitan fa partida de las valors de la “Republica”

| Guilhèm Sevilha
Un còp de mai avèm manifestat per la lenga. Un còp de mai avèm revendicat un estatut per las lengas autoctònas e mespresadas de l’estat francés, l’extension de lor ensenhament e lor desvolopament dins l’espaci public. Mentretant, l’administracion francesa se’n trufa e lo govèrn de Macron seguís ara la meteissa politica lingüistica qu’en 1970, 1950, 1930 e que l’8 de pluviós de l’an II. La nòstra lenga, e totas las autras que manifestèron dissabte, son de victimas d’una politica estatala premeditada que pensa pas de cambiar, que pensa de contunhar d’agarrir, e qu’es convencuda que l’eliminacion de nòstras lengas e de nòstras culturas fa partida de las valors de lor “Republica”.
 
L’idèa del collectiu “Per que viscan nòstras lengas” es bona, car nos permet d’unir nòstras fòrças fàcia a una reforma de l’educacion que nos pertòca e nos grèuja a totes. Ça que la, nos trobam un còp de mai a ensajar de convéncer una republica que ten per valors nòstra eliminacion. Es benlèu ora de traversar las frontièras estatalas e de bastir de ligams amb los collectius de lengas minorizadas d’endacòm mai per denonciar a las instàncias internacionalas los castigs, lo mesprètz e las umiliacions que los patís nòstre pòble pr’amor non sonque de la lenga que parlam o que parlavan nòstres aujòls, mas tanben de l’accent quand parlam en francés.
 
Aqueste dimenge, a la una de Jornalet raportam cossí divèrses collectius de las minoritats ongresas de Romania e Eslovaquia an jonch de collectius bascos e catalans e ensems cèrcan de sostens per registrar a la Comission Europèa una iniciativa ciutadana qu’acòrde una atencion particulara a “las regions que presentan de caracteristicas nacionalas, etnicas, culturalas, religiosas o lingüisticas que son diferentas de las de la regions de l’entorn”. Las iniciativas internacionalas d’aquela mena l’occitanisme las deuriá pas mancar.
 
 
P.S. Mentretant, nos assabentan que la Topina ven de barrar. Tolosa ven de pèrdre un endrech ont se podiá manjar, beure e viure en occitan naturalament e normalament. Es una catastròfa. Esperam de poder revirar aquela situacion: que lèu torne dobrir la Topina, que s’inaugure de “topinas” long de tot lo país e que n’i aja totjorn que mai fins al jorn que parlar occitan dins los bars del país siá tornar quicòm de normal.



abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Demavallée32
13.

#10
Poscóssem empachar los ases de bramar...
Si seulement on pouvait empêcher les ânes de braire...
Une idée pour "vos actions" . Sans compter que "ase" unifié ou non, vos anciens le reconnaitront très bien.

  • 0
  • 0
msrafam2 Save the Occitan
12.

#5 Aurem pas d'esperar 50mans, lo Frances ja s'en fach un Patois a l'UE :

https://www.aquodaqui.info/Le-francais-langue-mal-aimee-de-l-Union-Europeenne_a1840.html




  • 0
  • 0
msrafam2 Save the Occitan
11.

#5 Your argument has a little problem, my friend, and it's simply that in pephaps 50 years French will be a patois of English, the global language. How would you like that? Not that implausible that it can happen to you too then ... #5

  • 1
  • 0
HAH
10.

#6
Si je comprends bien votre charabia, la différence est que la langue française est unifiée alors que les patois se transmettent oralement et diffèrent d'un village à l'autre. L'occitan unifié est une tentative de langue mais qui ne se base sur rien. Aucun des anciens de ma vallée ne saurait y reconnaître son patois
(langage de la petite patrie). Certains veulent nous l'imposer mais croyez bien qu'ici dans les Pyrénées des actions seront lancées pour empêcher cela .

  • 4
  • 9
.t.
9.

Se'n parla gaire , mès lo Macron es es hèser deu castèth de Villèrs-Cotterets un centre de glorificacion de la lenga francesa . Las òbras an començat per lo tornar fresc e nau . Costarà euròs per milas e cents , pres dens los impaus que pagam . Per nos espotir ...
Serà l'òbra-glòria de la soa presidéncia, coma las qu''an hèitas cada president-rei de la Republica V. .

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article