Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Letra a l'Ofici Public de la Lenga Occitana

Publicàvem dimècres passat, dins la seccion d'opinion, una letra dobèrta de Vistedit a l'Ofici Public de la Lenga Occitana (ÒPLO). La societat que publica La Setmana, Plumalhon e Pagagai, demanda a l'ÒPLO que reconsidère sa decision d'acordar pas cap d'ajuda en 2018. Es indispensable, per l'avenir de la lenga, de sosténer sos mèdias, mai que mai aquel setmanièr istoric publicat dempuèi 23 ans.
 
Dins nòstre editorial del 22 d'abril, la còla de Jornalet explicàvem la davalada de las subvencions de l'ÒPLO a la Federacion Interregionala dels Mèdias Occitans (FIMÒC), que tant La Setmana coma Jornalet ne fan partida. Podiam pas creire que foguèsse del 70%, e ansin esperàvem que seriá una error. Autrament seriá una irresponsabilitat màger de part d'un organisme public portat per d’occitanistas conscientizats amb la volontat de se batre per l’interès de la lenga occitana.
 
Mas sembla qu'es atal. E la FIMÒC es a pensar a sa dissolucion del temps qu'a licenciat sa salariada, que fasiá un trabalh de tria per l'espaci occitan de comunicacion. En mai d'aquò, La Setmana risca de desaparéisser.
 
Las rasons evocadas per l'ÒPLO son las dificultats que las an patidas aquelas estructuras. Segon l’ofici, s’èra demandat a la FIMÒC de se tornar posicionar e s’es pas res fach, del temps que las publicacions per enfants e joves de Vistedit comptan solament qualques desenats d’abonats, e los de l’ÒPLO creson que cal subvencionar un autre actor per menar a bon tèrme aquela tòca. En mai d’aquò, cal apondre que l’ÒPLO pòt pas subvencionar La Setmana ni Jornalet, puèi que la lei francesa empedís lo poder public de finançar la premsa en nom, precisament, de l’independéncia de la premsa.
 
D'un caire, vesèm que l'ÒPLO jòga lo ròtle de jutge mai que de partenari financièr. De l'autre, i vesèm una manca de volontat. Se la lei empedís d’ajudar los mèdias d'un biais, es evident que s’òm vòl, òm pòt trobar una autra manièra d'ajudar, siá per mejan de la publicacion de publicitat institucionala, siá per mejan d'acòrdis de cooperacion, o siá per d'autres mejans. Solament se pòt pas quand se vòl pas.
 
La situacion es grèva e urgenta. La còla de Vistedit fa un apèl al mond que creson que l'ÒPLO deu reconsiderar lo retirament de la subvencion. O podètz sosténer en signant e mandant la letra de Vistedit (de descargar aicí), o simplament en escrivent a l'ÒPLO en lor demandant que torne sus son retirament de las subvencions a Vistedit e a la FIMÒC.
 
La letra la podètz mandar per la pòsta a:
 
Ofici Public de la Lenga Occitana
22, baloard del Maréchal-Juin
31406 Tolosa CEDEX 9
 
O ben per e-mail en emplegant lo formulari de contacte del web de l'ÒPLO.
 
La còla de Jornalet sostenèm nòstres confraires de La Setmana, amb qui avèm un acòrdi de cooperacion. Per tant, volèm empénher nòstres legeires que creson que l'ÒPLO deu tornar sus sa decision, a respondre a la crida que la fa Vistedit.
 
De remarcar que Jornalet a pas recebut cap de subvencion publica autra que la de la Generalitat de Catalonha. A l'ora d'ara, la font de ressorsas financièras pus importanta de Jornaletson los escotissons dels membres de l'ADÒC e dels Amics de Jornalet.





abonar los amics de Jornalet
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Guilhem Thomas Tolosa
12.

#10 Compreni. I a pas de solucions aisida dins la vida. Lançavi pas la pèira.

  • 6
  • 1
Lo Jaumet
11.

#9 Où, Nòva Aquitània puslèu qu'Oxitany ? Desencusatz, vos fau sul pic la rectificacion :

" Dempuèi que lo Grosclaude a daissat sa plaça, aquel OPLO es malaurosament vengut una galejada sinistra que se trufa de la desfensa REALA de l'occitan coma de sa primièra camisa. Cerèsa sus la còca, sa presidènta actuala es infotuda de charrar l'òc e se'n trufa completament, pròva del pauc de consideracion que ten la region Nòva Aquitània (idem que la region "Oxitany" de la capolièra Delga !!) per la lènga nòstra. Aquò explica aquò. "

Vaqui. Contents ? Aquò lèva pas res a ma dicha sus l'OPLO. E clica que clicaràs !

  • 28
  • 0
Cedric Tolosa
10.

#8 Se vendre sul malhum es un trabalh... D'experiencia (e per coneisser los dos mestiers) òm pòt pas faire a l'encòp de premsa (subretot en occitan) e de comunicacion (o a l'ara òm lo far doas setmanas, puei òm far un "burn out" (daissis los aluserpits afogats de linguistica trapar un equivalent en occitan).

Anem coma soi òme d'accion e que podi pas pel moment botar una quita dardena en sosten, se i'a mestier d'ajudar los companhs dels medias occitans en com digitala, soi leste de donar qualquas oras per setmana (mai podi pas, me cal crostar tanben) a gratis per ajudar a la comunicacion... Se los interessa, sabon onte me trapar.
Bon coratge companhs

  • 16
  • 0
Alan B
9.

#5 Es una elegida de la region Nòva Aquitània la presidenta de l' OPLO. Vesi pas perqué Delgà seriá responsabla d'aquò. L'OPLO es present dins mai d'una region. De segur que i a quicòm que truca a l' OPLO. Ça que la, cal veire dins los responsables un salariat occitanofòn e que sap pas organizar lo trabalh amb sos collègas. Sap pas manejar tanpauc. De mai l'an passat, l'OPLO se permetèt de se desseparar d'una anciana collaboratritz qu'aviá d'annadas e d'annadas d'experiéncia als servicis culturals de l'anciana region Miègjorn-Pirenèus. E sap parlar occitan.

  • 22
  • 18
Guilhem Thomas Tolosa
8.

Un modèl de fonccionament participatiu, democratic, e independent que foncciona dins lo monde entièr e que permet a l'ora d'ara a de centenat de milierat d'artistras de viure :

https://www.patreon.com/

A cap d'un moment cal far la "puta a clic" !

Sosteni la Setmana, e Papagai que son d'excellents produches ! D'excellents jornals que cal contunhar de far pujar ! E sostene etc

Regreti solament que la còla de la Setmana aguèsse pas lo vam de "se vendre" e de far la puta

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article