Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Catalonha: los primièrs presonièrs politics

Son en preson los presidents de las doas associacions independentistas acusats de “sedicion” per aver cridat a manifestar pacificament. Riscan una pena de dètz ans

L’Audiéncia Nacionala espanhòla, un tribunal d’excepcion, mandèt ièr de ser en preson ferma los presidents de las doas principalas associacions independentistas, Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, e Jordi Sánchez, president de l’Assemblada Nacionala Catalana (ANC). Son acusats de delicte de sedicion a causa de las manifestacions dels 20 e 21 de setembre passats, quand de milions de ciutadans manifestèron per protestar de l’intrada de la Gàrdia Civila espanhòla dins plusors sètis del govèrn de la Generalitat de Catalonha, en arrestant catorze nauts foncionaris.
 
Après èsser jutjats a Madrid aqueste diluns passat, Cuixart e Sánchez son estats menats aquesta nuèch a la preson de Soto del Real, a quaranta quilomètres de la capitala espanhòla.
 
La jutgessa diguèt que compreniá qu’eles avián facha una crida a la “proteccion” del govèrn de la Generalitat, mas non pas una manifestacion pacifica. Lo jutjament seguissiá la denóncia del ministèri public espanhòl per “sedicion”, tanben pel referendum d’independéncia del 1r d’octòbre. Riscan una pena de dètz ans de preson.
 
Aquel meteis jorn jutgèron lo major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, e l’intendenta d’aquel còrs de la polícia de la Generalitat, Teresa Laplana. E mai lo ministèri public demandèsse la preson ferma, la jutgessa los daissèt en libertat amb de mesuras preventivas: pòdon pas quitar l’estat espanhòl, lor an levat lo passapòrt e son obligats de comparéisser al tribunal cada doas setmanas. De soslinhar que Trapero es considerat coma un eròi en Catalonha per sa gestion dels atemptats jihadistas que patiguèt Catalonha en agost passat.
 
Vilaweb prepausa un seguiment en dirècte de las reaccions.
 
 
Indignacion
 
Sul pic l’indignacion percorreguèt las carrièras de Catalonha, ont lo mond faguèron repicar de caçòlas en senhal de protèsta. En mai d’aquò, son previstes d’acamps e de manifestacions uèi a 12h e 19h.
 
Tanben sul pic arribèt la reaccion del president de la Generalitat de Catalonha, Carles Puigdemont. Lo president publiquèt un messatge en anglés sus Twitter en disent: “Espanha met en preson de lidèrs de la societat civila per aver organizadas de manifestacions pacificas. Malaürosament, avèm tornarmai de presonièrs politics”.
 
 
 
Messatge dels detenguts
 
Abans de partir devèrs lo tribunal, Jordi Cuixart e Jordi Sánchez enregistrèron cadun un vidèo amb un messatge al pòble catalan, en cas que foguèsson encarcerats.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Carles Països Catalans Rodalia de Vinçà
25.

L'Estat espanyol és un estat putrefacte que s'enfonsarà en la seva mateixa misèria.

Els qui es pensen que amb la repressió aconseguiran aturar les ànsies de llibertat del poble català s'equivoquen.

L'ex-ministre espanyol Margallo ha dit aquests dies que l'ESTAT ESÂNYOL APLICARÀ LA VIOLÈNCIA perquè Catalunya no sigui lliure. I afegeix que no ens alliberarem mai de les seves cadenes. Amb aquestes paraules ja demostren que som UN PAÏS OCUPAT. Que és la primera constatació que tot país que ha arribat a la independència ha tingut clara.

No volem saber res d'un estat antidemocràtic i repressor. Les forces d'ocupació acabaran abandonant el nostre país.

I els partidaris d'aplicar la repressió (com l'anticatalà Carles - Països Valencians que ha escrit més amunt cosignes anticatalanes li heu de dir QUE PERD ELTEMPS, que miri d'escriure en mitjans de comunicació d'un altra caire, que en un mitjà favorable a la llengua occitana no hauria d'escriure-hi gent com ell tan rabiosament jacobina.

  • 0
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
24.

No ho aconseguiran, el Poble està unit,i determinat, i passi el que passi, farem la nostre república, o confederació, sabeu amb qui? Doncs amb els germans del nord, però això ja es una altre història.
Ara a declarar la República, i cercar la complicitat i l'escalf de tothom, al Mon, perquè la nostre es una causa justa, i es de dret el que reclamem, ens pertoca i no hi pensem renunciar.
Spain ho te perdut: no parem de dir mentides, d'enganyar, i manipulat els mitjans de comunicació, expliquen unes barbaritats! no tenen cap mena de legitimitat pel que estan fent, i a mes estan podrits per la seva pròpia corrupció.
Aviat ningú els creurà i recolsarà s'han cavat la pròpia fosa i amb mèrits propis.
Fina la Victòria!
Vsica la Terra...lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc palma
23.

Rajoy es lo principal culpable de que no s'hage produit cap negociacion, per tal causa lo responsable de lo que poga passar. Però Puigdemont primer diguet que no l'havia proclamada per donar temps a la negociacion, mas al cap d'un o dos dies cambieren las novas e digueren per TV3 que oc l'havia proclamada., finalament diguet a Rajoy que no l'havia proclamat. Quin embolic !, e tot per far contenta a la CUP. Aquesta responsa messorguiera de Puidemont crec que perjudiquet a la Generalitat davant l'UE. Puigdemont solament vol parlar d'independència e ha de tenir present que tamben hi ha la nacion catalana, lo concert ,las seleccions, l'estat Confederal......perquè se non se pot aconseguir res per Catalunha, alors se que tendrà un gros problema davant la gent.

  • 1
  • 0
Maulet
22.

#20

Uf! Quin cacau mental tenen els botiflers! Es deixen menjar per Madrid i veuen imperialisme a Barcelona. Pfff! Feu ben d'escriure al Jornalet, aixi només amb el llenguatge qu'empreu es veu on és la violéncia.

  • 5
  • 0
Felip Martèl Montpelhier
21.

#14 Maragall, el que va escriure "adeu Espanya", i que va saludar els viticultors occitans en 1907 dins "els Focs d'aquest sant Joan" ? Els partidaris del Partit Crapular tenen cap vergonya en les seves citacions.

  • 12
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article