Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Barcelona: jornada de tensions e de vergonha

Una manifestacion ultradrechista espanholista amassèt unas 2000 personas del temps qu’aperaquí 6000 manifestants antifaissistas independentistas ensajavan de lor o empedir. La polícia catalana, los Mòssis d’Esquadra, reprimiguèt amb duretat l’acamp antifa

Los antifaissistas respondèron als atacs amb de poscas de la fèsta indiana de l’Holi, çò que crèt un imatge mirgalhat espectaclós
Los antifaissistas respondèron als atacs amb de poscas de la fèsta indiana de l’Holi, çò que crèt un imatge mirgalhat espectaclós | @albertmercade
Dissabte passat, Barcelona visquèt una jornada de tensions, de vergonha e de dignitat. Una manifestacion ultradrechista amassèt entre 1800 e 3000 personas, segon de donadas de la polícia municipala, del temps qu’aperaquí 6000 manifestants antifaissistas ensajavan de lor o empedir. La polícia catalana, los Mòssis d’Esquadra, reprimiguèt amb duretat l’acamp antifaissista.
 
Lo cortègi ultradrechista seguissiá la crida d’un sindicat de policièrs espanhòl e voliá defendre lo ròtle de la polícia espanhòla lo 1r d’octòbre d’arunan, quand ataquèron amb una violéncia desmesurada los ciutadans de Catalonha e Aran mentre que votavan al referendum d’independéncia. Participèron a la marcha qualques partits d’ultradrecha e de deputats del partit ultraespanholista Ciutadans.
 
L’acamp antifaissista seguissiá el la crida de l’Observatòri contra la Catalanofobia, de l’Assemblada Nacionala Catalana, de la CUP, d’Arran, de Pompièrs per la Republica e de qualques sindicats. Totas aquelas organizacions avián demandat al govèrn de la Generalitat qu’enebiguèsse la manifestacion dels policièrs espanhòls.


6 personas arrestadas e 14 nafradas, totes del costat antifaissista
 
La polícia de la Generalitat de Catalonha, los Mòssis d’Esquadra, ensagèt de separar las doas manifestacions e faguèron mai d’una carga contra los acampats antifaissistas. Las primièras cargas se tenguèron quand un cortègi se trobava a 300 mètres de l’autre. Los antifaissistas respondèron als atacs amb de poscas de la fèsta indiana de l’Holi, çò que crèt un imatge mirgalhat espectaclós. Après la manifestacion, los militants antifaissistas netegèron la carrièra.

Las segondas cargas aguèron luòc près de la Plaça de Catalonha, al moment que la manifestacion ultradrechista rendiá omenatge als policièrs qu’avián participat a la repression lo 1r d’octòbre de 2017. Aquí, l’accion dels Mòssis foguèt especialament violenta contra los antifaissistas, e qualques elegits demandan la demission del conselhièr de l’Interior de la Generalitat de Catalonha. Mas aqueste ditz que los Mòssis empachèron una “batalha campala”. Davant las criticas de sos sòcis de govèrn e de la CUP, lo president de la Generalitat de Catalonha en foncions, Quim Torra, defendèt son conselhièr de l’Interior e afirmèt que caliá resseguir cèrts protocòls.
 
Lo bilanç de la jornada foguèt de 6 personas arrestadas e 14 nafradas, totes del costat antifaissista. Los autres sindicats de policièrs espanhòls an qualificat la manifestacion dels policièrs d’”inoportuna”.
 
 


L’editorial de Vilaweb
 
Segon Vicent Partal, cap-redactor de VilaWeb, la manifestacion dels policièrs èra una provocacion que caliá pas permetre, mentre que senhala lo partit Ciutadans coma l’organizaire e finançaire d’aquel eveniment. Segon Partal, la tòca èra pas cap d’autra qu’obténer los imatges de violéncia que los espanholistas cèrcan dempuèi longtemps per poder justificar lor discors anticatalanista.
 
En mai d’aquò, lo jornalista afirma que “rendre un omenatge public al centre de Barcelona als criminals uniformats qu’ataquèron  [lors] escòlas lo primièr d’octòbre podiá pas qu’indignar fòrça mond”. Es justament per aquela rason qu’assegura que lo govèrn de la Generalitat l’auriá degut enebir.
 
En mai d’aquò, Partal fa un seriós avertiment al govèrn de la Generalitat per aver trencat “la comunion” de las fòrças independentistas e insistís per que la recupère. Per ara, sembla que lo pòble a causit “la dignitat” del temps que lo govèrn catalan a causit “lo conformisme”, çò critica l’editorialista catalan.
 
 
De criticas contra la Generalitat
 
Lo fach que lo govèrn de la Generalitat aja permés la manifestacion dels policièrs espanhòls, e l’accion dels Mòssis contra los antifaissistas an provocat las criticas dels principals representants de l’independentisme catalan.
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 


abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Balck Blòc
10.

A.C.A.B.

  • 0
  • 0
Ricard TARRAGONA
9.

UN PAIS SOLS POT ESTAR UNIT DE DUES MANERAS,PER LA FORÇA O PER LA SEDUCCIO

  • 6
  • 0
Ricard TARRAGONA
8.

Mai tan actual, visca Catalunya lliure

  • 10
  • 0
francesc palma
6.

Per se relaxar un pauc:

Germans escoltats
la cançon de l'alegria
lo cant orós
que nos parla cada dia.

Pas de guerras
pas de luitas
pas de balas
e canons

La fraternitaat
ha de governar
lo mond.

Pas de guerras
pas de luitas
......................

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article