Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

L'Union Europèa accèpta lo rapòrt suls mancaments de l'estat espanhòl envèrs l'occitan

Una delegacion del Conselh d’Euròpa a vesitat Catalonha e Aran aquesta setmana e a acceptat los rapòrts sus la violacion de la Carta Europèa de las Lengas Regionalas o Minoritàrias

Una delegacion del Conselh d’Euròpa que fa partida del Comitat d’Expèrts de la Carta Europèa de las Lengas Regionalas o Minoritàrias (CELRoM) a vesitat Catalonha e Aran aquesta setmana e a acceptat los rapòrts sus la violacion de la Carta que la comet l'estat espanhòl tocant lo catalan e l'occitan. Los expèrts an rescontrat de representants de l'Institut d'Estudis Araneses-Acadèmia Aranesa de la Lenga Occitana (IEA-AALO) après aver vesitat la Direccion Generala de la Politica Lingüistica de la Generalitat de Catalonha.
 
Los expèrts se son amassats amb lo president de l'IEA-AALO, Jusèp Loís Sans, e amb d'autres tres membres que son Ròsa M. Salgueiro, Miquèu Segalàs e Jèp de Montoya, qu'an depausat una peticion al Conselh de l'Euròpa per qu’aqueste demande a l'estat espanhòl que promòga la lenga occitana del meteis biais qu'o fan la Generalitat de Catalonha e lo Conselh General d'Aran, e que se subvencione l'Acadèmia Aranesa de la Lengua Occitana. La delegacion europèa a acceptat la peticion.
 
D'autre caire, la Generalitat de Catalonha a presentat un rapòrt que denóncia 9 violacions de la CELRoM dins l'estat espanhòl que son:
 
— Una escassa preséncia del catalan, e nulla de l'occitan, dins la justícia.
 
— La manca de preséncia del catalan e de l'occitan dins los sits web de las divèrsas administracions de l'estat espanhòl.
 
— De nòrmas estatalas qu'exigisson l'emplec del castelhan e qu'ignòran las autras lengas territorialas.
 
— Las ingeréncias dins lo sistèma educatiu en catalan –e en occitan dins lo cas d'Aran–.
 
— Las senténcias del Tribunal Constitucional contra divèrsas leis de politica lingüistica, dont la Lei de l'Occitan.
 
— L'empediment de l'estat espanhòl envèrs l'emission e la recepcion de las televisions d'autres territòris amb d'autras lengas, e la manca de preséncia del catalan e de l'occitan dins los mèdias publics de l'estat.
 
— Lo refús de l'estat espanhòl de sollicitar l'oficialitat del catalan dins l'UE .
 
— La manca de contribucion de l'estat a la promocion exteriora del catalan e de l'occitan.
 
— La manca de reconeissença dels traductors abilitats per la Generalitat. D’efièch, l'estat espanhòl reconeis sonque las traduccions fachas pels traductors jurats en castelhan.
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

Cal que l'Union Europea sapiga la veritat de lo que fan los governs a Espanyols sobretot del pp. Perquè la veritat pateix mas non mor mai.

  • 2
  • 0
Pitaluga
2.

#1 Es çò qu'anavi dire, l'òme!

  • 2
  • 0
Franc BARDÒU
1.

L'Union Europèa accèpta lo rapòrt suls mancaments de l'estat espanhòl envèrs l'occitan ? E de l'estat francés, non… ?

  • 9
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article