Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Nòça omosexuala collectiva en Brasil fàcia a la paur de Bolsonaro

La prèissa per se maridar abans lo 1r de genièr que ven s'es transformada en un acte de resisténcia al nòu president que s’autoproclama “omofòb fièr”

| Nelson Antoine/AP
Trenta uèch parelhs omosexuals se maridèron dissabte passat a São Paulo dins una ceremònia collectiva, per paur de las consequéncias de l’eleccion en Brasil del president ultradrechista, Jair Bolsonaro. L’eveniment lo menèt a bon tèrme Casa 1, un centre cultural e d’aculhença LGTBI.
 
Bolsonaro se presentèt a l’eleccion coma un opausant afogat dels dreches dels omosexuals. D'efièch, èra ja estat tres còps jutjat per d’insultes e de prepauses racistas e omofòbs. Son eleccion a fòrça inquietat la comunautat LGTBI de Brasil. “Poirem contuhar de nos maridar l’an que ven? Aurem nòstres dreches garentits?”, çò se demanda la coordinatritz de Casa 1, Laís Rissato, en disent qu’es justament “per aquela rason qu’an volgut organizar la nòça collectiva”. A mai, l’organizacion a ajudat economicament als nòvis per mejan d’una campanha de finançament popular qu’a amassat l’equivalent d'aperaquí 11 000 èuros.
 
En Brasil existís pas cap de legislacion sul maridatge per totes, mas es permés dins los registres civils en seguida d’una decision judiciària adoptada en 2013.
 
 
Un acte de resisténcia: se maridar abans lo 1r de genièr
 
Capitani de la resèrva de l’armada, criticat per sas polemicas declaracions de caractèr masclista, racista e omòfob, Bolsonaro serà investit president del Brasil lo 1r de genièr venent a Brasília après aver ganhat lo segond torn de las eleccions d’octòbre passat amb lo 55% dels vòtes.
 
Segon una associacion de notaris, ongan los maridatges omosexuals an crescut d'un 25% en Brasil, e d'un 42% a São Paulo qu’es la vila pus granda del país. La prèissa per se maridar abans lo 1r de genièr que ven s'es transformada en un acte de resisténcia al nòu elegit que s’autoproclama “omofòb fièr“.

 
 

 
 
 

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pierre Terral
7.

#6 A se la premsa occitana nos parlava de tot !

  • 6
  • 0
Jean-Charles Valadier Tolosa
6.

Òsca à Jornalet de nos parlar del monde LGBT, que la premsa en occitan deu parlar de tot.

  • 4
  • 15
B. Denard
5.

A quand una apologia sus la pedofilia tradicionala al Yemen e en Afganistan ? Sus l'urinofilia dels banha-pans dins las pissotièras parisencas ? Sens doblidar los malhums satanistas de las elitas europencas ? Tantas dralhas de sexualitats "autras" qu'an lo vent en popa dins la modernitat mondialisada d'uèi.

  • 17
  • 0
B. Denard
4.

A quand una apologia sus la pedofilia tradicionala al Yemen e en Afganistan ? Sus l'urinofilia dels banha-pans dins las pissotièras parisencas ? Sens doblidar los malhums satanistas de las elitas europencas ? Tantas dralhas de sexualitats "autras" qu'an lo vent en popa dins la modernitat mondialisada d'uèi.

  • 13
  • 0
Max lo Lobàs
3.

#1 Un autre fenomen de societat que Jornalet, totjorn a la poncha del progrès, podria abordar amb lo profièch mai grand : la zoofilia non penalisada en Alemanha ont maites fan la promocion estrambordanta d'aquesta sexualitat alternativa. Se compren atal melhor perque l'ideologia vegana s'es tan desvelopada en Europa del nòrd. Existissan tanben dins aquel polit pais ( e aquò's pas una farcejada, podètz anar verificar sul siti de la SPA) de bordels animaliers e de sitis d'escambis, de vendas d'animals especialament ensenhats a la satisfaccions d'aqueles amoroses de las bèstias. Una sexualitat alternativa que creis e que devria sens cap dobte regausir los legeires de Jornalet. Se cresètz que son de farfantèlas anatz mandar una uèlhada sul siti de la SPA et clicatz "la zoophilie en Allemagne".
A quand la legalizacion del maridatge zoofil (qu'existiguèt dins la Roma antica de la decadència) que lèu o tard serà considerat coma lo nec plus ultra dels dreches umans ?

  • 26
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article