Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

Val d’Aran: lo jornalista lemosin Sèrgi Rigot moriguèt dimenge passat mentre que fasiá un reportatge sus la corsa per la lenga

Se trobava en Aran per realizar un reportatge ràdio en occitan sus la corsa que se ten cada darrièra dimenjada de julhet per l’usatge social de la lenga

| @vielhaemijaran
Lo jornalista lemosin Sèrgi Rigot moriguèt dimenge passat mentre que realizava un reportatge sus la corsa d’Aran per sa Lengua, a causa d’una crisi cardiaca del temps que fasiá son trabalh. La darrièra persona qu’el l’entrevistèt es Ròsa Salgueiro, del collectiu Lengua Viua, qu’organiza la corsa aranesa.
 
Aderent de l’Institut d’Estudis Occitans de Lemosin dempuèi lo mes de junh e jornalista de Radio Vicomté a Maiçac (País de Briva), Rigot s’èra gandit en Aran per far un reportatge ràdio sus la corsa qu’a luòc en Aran cada darrièra dimenjada de julhet per l’usatge social de la lenga occitana.
 
La corsa d’Aran per sa Lengua es l’eveniment revendicatiu màger de la Val d’Aran, e dimenge passat èra sa 26a edicion. Mai de mila araneses se son bolegats un còp de mai per la lenga dins una corsa dempuèi los tres extrèms de la Val d’Aran per s’amassar de ser a Vielha. Aquí, après los parladisses revendicatius e la remesa del prèmi Lengua Viua, se clavèt la jornada amb un animat concèrt de Nadau.
 
 
Xavi Gutiérrez laureat del prèmi Lengua Viua
 
Lo laureat del prèmi Lengua Viua d’ongan es estat lo poèta aranés Xavi Gutiérrez Riu per son prètzfach en favor de la lenga del país. Son darrièr trabalh es la rejoncha de poesia Bestiauuu! Libre de poèmes de bèsties, bestiòtes e bestieses. Se tracta d’un libre que s'adreiça a totes los publics amb un poèma per caduna de las bèstias presentas acompanhat d’una illustracion de Ricard Novell e d’un pichon lexic. Es estat distribuit a las escòlas de la Val d’Aran.
 
Amb l’artista provençal Rodín Kaufmann, Gutiérrez representèt la lenga occitana qu’èra a l’onor dins lo XXVIn Seminari de Traduccion Poetica que l’organiza la Generalitat de Catalonha.

 
 
 
 


 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Nicolas Tolosa
4.

Osca a Sergi, amb lo remembre d'una vielha amistat nascuda a Radio Occitania en 1982. Lo Leberon de nostre Pais Lemosin plora...

  • 1
  • 0
Nicolau Aissa
3.

Bon viatge Mossur Rigot

  • 1
  • 0
Nicolau Aissa
2.

Bon viatge Mossur Rigot

  • 1
  • 0
francesc palma
1.

Per Sèrgi Rigot al cel sia:

Marcabrú (...1130-1149...)

Quan ieu l'auzí desconortar,
ves lieu venguí justa'l riu clar,
Bella, fi'm ieu, per trop plorar
afolha cara e colors,
e no vos cal desesperar,
que Cel qui fai lo bosc fulhar
vos pot donar de joi assats.

Era un trobador seriós qu' estava en contra de l'amor adulter.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article