Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Hong Kong: an tornat ocupar l’aeropòrt mentre que China acusa los manifestants de terrorisme

La cap del govèrn autonòm de la vila avertís los manifestants que van “devèrs un ponch de non-retorn”

La polícia deslotgèt ièr amb violéncia los aperaquí cinc mila manifestants qu’ocupavan l’aeropòrt d’Hong Kong en ne blocant l’activitat. Amb aquela nòva mobilizacion, los manifestants volián demostrar qu’avián pas paur de las menaças dels govèrns hongkongués e chinés. Protèstan dempuèi qualques meses contra la proposicion d’una lei que permetriá l’extradicion devèrs la China continentala de tota persona sospechada de cometre de delictes. De soslinhar qu’en China los jutges son nomenats pel Partit Comunista e los presonièrs an pas cap de garentida de respècte de lors dreches umans.
 
 
Dins sa conferéncia de premsa setmanièra, la cap del govèrn autonòm, Carrie Lam, a defendut l’accion de la polícia hongkonguesa pendent las protèstas e a dich que son ròtle èra absoludament necessari per manténer l’òrdre. A mai, a avertit los manifestants que los darrièrs afrontaments amb los policièrs antisusmautas menavan Hong Kong “devèrs un ponch de non-retorn”. Dempuèi que comencèron las mobilizacions, la polícia a realizat mai de 700 detencions e nafrat de centenats de personas.
 
Interrogada se son govèrn manteniá son autonomia a respècte de Pequin e, per tant, s’aviá la capacitat de decidir se levava entièrament la lei d’extradicion devèrs China que descadenèt las mobilizacions, Lam a interromput lo jornalista e a dich qu’ela e la polícia èran d’a fons capables de resòlver “aquela crisi”. Mas a pas fach cap de referéncia a l’autonomia politica d’Hong Kong.

 
 
China acusa los manifestants de terrorisme
 
D’autre caire, dins una declaracion publica, lo pòrtavotz del govèrn chinés a condemnat los afrontaments e a acusat los manifestants d’èsser violents. “Los manifestants radicals an emplegat mai d’un còp d’armas per atacar la polícia, çò que constituís per se meteis un delicte criminal fòrça seriós e demòstra tanben l’aparicion dels primièrs signes de terrorisme”, çò a dich. Dins aquel sens, lo pòrtavotz a menaçat d’una responsa fòrça dura de part de la polícia se se contunhava de contravenir a la lei.
 
 
De veïculs blindats de la polícia armada chinesa
 
Totun, las paraulas del pòrtavotz son pas l’unica menaça contra los manifestants. Diluns passat, la television internacionala chinesa publiquèt d’imatges de divèrses veïculs blindats de la polícia armada chinesa que se desplaçavan devèrs Shenzhen, a la frontièra amb Hong Kong.
 
 
 
 
 

 

Etiquetas

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc palma
2.

Es melhor que o deissen corre que poden prendre mal. Alhò es una ciutat que pertanh a la Xina e poden reclamar una autonomia major, mas pas l'independència.

  • 1
  • 2
V
1.

Lo drech de manifestar es inexistent a HongKong ?

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article