Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Ven de paréisser lo segon volum de l’Istòria de la cosina occitana e catalana

Aqueste segond volum es consagrat als topins e legums. Es previst que l’òbra comprenga dètz volums

Après lo succès del primièr volum, es paregut ara lo segond volum de l’Istòriade lacosinacatalana eoccitana, aqueste còp consagrat als topins e als legums. Es previst que l’òbra comprenga dètz volums, que siá completament acabada dins dètz o dotze ans. “Costarà una vida entièra, mas soi una persona fòrça pacienta”, çò declarava l’autor, Vicent Marqués.
 
Marqués es cosinièr e escrivan, e nasquèt a Valéncia en 1950. A publicat de romans e de libres de cosina tradicionala. Fa aperaquí quaranta ans que comencèt la recèrca de donadas per escriure aquesta istòria de la cosina catalana e occitana que son segond volum ven de sortir.
 
Se lo primièr volum ─consagrat a las salsas, als aperitius, a las ensaladas e a las sopas─ foguèt una bèla reüssida de 200 monografias e mai de 300 recèptas; aqueste segond volum, dedicat als topins e legums, nos explica, en 920 paginas, cossí podèm aprestar los plats del temps que ne fornís un percors istoric, filologic, literari e cultural. “Una pèça d’art”, segon lo reputat cosinièr catalan Ferran Adrià.
 
L’òbra cèrca de sarrar del legeire çò de melhor de la cosina populara d’Occitània e dels Païses Catalans. Malgrat que siá editada en catalan, Jornalet publica cada doas setmanas en occitan qualques unas de las melhoras recèptas de la cosina occitana, en ne fasent un pauc l’istòria.
 
 
Bon apetís!
 
 
 


MARQUÉS, Vicent. Història de la cuina catalana i occitana (volum 2). Edicions Sidillà, 2019. 920 paginas. 30 èuros.

 


 
 
 
abonar los amics de Jornalet



 
 

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
1.

Es una part de la cultura occitana a reivindicar quasi desconeguda per la gent. Lo centralisme francès es tan brutal que tamben imposa la cusina de la mantega e no fa cas de la cusina occitana e catalana ni de qualsevol cusina que no sia la de París. Pardals !

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article