Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Chile: Piñera modifica son govèrn e entamena un procès de dialòg

Lo president a tanben promés que las autoritats examinarián e jutjarián totes los abuses e violacions de dreches comeses pendent las protèstas

Lo president de Chile, Sebastián Piñera, anoncièt diluns passat un remodelatge de sa còla de govèrn dont soslinham la destitucion del ministre de l’Interior, Andrés Chadwick, a un moment marcat per las protèstas antigovernamentalas. Fòrça autres ministèris an tamben cambiat de  direccion.
 
En mai d’aquò, Piñera a demandat al ministre del desvolopament social qu'organize un procès de dialòg “qu'arribe a totas las vilas e cantons” del país, dins la mesura que considèra que los ciutadans an ofèrt un messatge fòrt e clar pendent las mobilizacions pacificas, qu'an presentat “de demandas legitimas”.
 
Lo cap de l’estat chilen a tanben promés que las autoritats examinarián e jutjarián totes los abuses e violacions de dreches comeses pendent las protèstas e donarián de facilitats a l’Institut Nacional dels Dreches Umans, al Naut Comissariat de l’ÒNU pels Dreches Umans e a Human Rights Watch per qu'enquistèsson sus la situacion. L’estat d’emergéncia a cessat.



abonar los amics de Jornalet

Etiquetas

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Carlos Chile
2.

Los chilencs volèm la demision de Piñera e lo fin del neoliberalisme. La chifra d'assassinats es mai granda que l'oficiala donada pel regim chilenc coma n'a dit l'òrdre de medecins de Chile (Colegio Médico de Chile). Las violancions a los drechs de l'òme s'an pas aturadas amb una centena de mutilats (qu'an perdut la vision en un o ambedós uelhs), des milliers de ferits, des abús sexuels perpetrats per las fòrças de seguretat de l'Estat qu'envièt Piñera. Las manifestacion an seguidas tots los jorns per tot lo païs. Degun crei en Piñera e lo sieu dialòg es mentida, seguís amb las meteissas mesuras neoliberalas qu'a anomenat "agenda sociala". Lo cambi de ministres foguèt cosmetic: los nòvels ministres son tanben neoliberals, propausan las meteissas mesuras qu'an provocat las manifestacions antiguvernamentalas.

El pòble chilenc e lo pòble mapuche, uèi en luchant ensemble, an besonh del sosten internacional de tots los pòbles.

  • 2
  • 0
francesc palma
1.

La gent trebalhadora que vota a la dreta es coma s' esperar s'en qu' una pomera fassés melons. Es debaten entre la subnormalitat e la demència senil. Cobren sous de miseria de mil eiros, e se volen far amb los ladres de la banca privada. Desgraciats !

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article