Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Tolosa: castigat d'una emenda dins la gara de Matabuòu per aver facha la caritat

Impausèron una multa de 100 èuros a un òme qu'aviá donats 70 centims a una mendicaira. En fin de jornada, e après un rambalh mediatic, l’SNCF retirèt l'emenda

| M.Strīķis
D’agents de la seguretat de l’SNCF an verbalizat, aqueste dimècres passat, amb una multa de 100 èuros un òme de 31 ans per aver facha la caritat de 70 centims a una mendicaira dins l'estacion de Tolosa Matabuòu. “Tornavi del trabalh e anavi a la mediatèca. Aquí una femna m'es venguda acostar. Voliá que li paguèsse a manjar”, çò explica l’ome punit de l'emenda a La Dépêche. L’òme èra preissat e diguèt que, malgrat la manca de temps, aviá cercat de pèças de moneda dins sas pòchas. “A aquel moment, los agents arribèron al nòstre nivèl. M’an explicat que la mendicitat èra enebida dins un luòc public e que caliá pas que donèsse a aquel femna. E que s’o fasiái riscavi quicòm. Coma ai trobat aquò exagerat, li donèri totun las pèças qu’aviái; 70 centims e de pèças rojas. I aviá pas un èuro”.
 
Es alavetz qu’un dels agents sortiguèt son carnet de contravencions. Lo jove tolosan solidari èra punit d'una multa de 50 èuros per “sollicitacion de tota natura”, en mai de 50 èuros de còstas de dorsièr.
 
L’òme castigat èra indignat. “Ai dos meses per pagar 100 èuros perqu'ai donat de pèças a una persona dins lo besonh! Devi pagar 100 èuros per aver donat mens d’un èuro a una dòna. Ai decidit de ne parlar perque soi estat espaventat per l’actitud de l’agent de l’SNCF”, çò diguèt, totjorn segon La Dépêche.
 
 
L’SNCF anullarà aquela multa
 
En fin de jornada, après que l’òme victima de l'emenda n'aguèt parlat amb los mèdias locals coma France 3 qu’an raportat l’afar, l’SNCF decidiguèt d'anullar aquela contravencion.
 
Ça que la, la direccion regionala de l’SNCF volguèt remembrar los articles R-2241 e R-2240-3 del còde dels transpòrts e l’arrestat prefectoral de las garas del departament de la Nauta Garona del 28 de febrièr de 2017, qu’indican que la mendicitat dins las garas es interdicha e passibla de multas. Per l’SNCF la mendicitat “es un problèma recurrent dins la gara de Tolosa que crèa un sentiment d’inseguretat pels nòstres clients”.
 
Los jornalistas de La Dépêche an quitament consultat Emmanuel Tricoire, avocat e professor de drech privat e de sciéncias criminalas. Segon el, “la contravion deu far referéncia a una infraccion, deu èsser mençonada”, çò qu’èra pas lo cas.
 
 
 
abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Guilhèm Thomas Tolosa
7.

#3 Ok, ai efectivament verificat dins lo CLO e ai comprés lo perqué.

  • 5
  • 0
Abram Auvèrnha
6.

La direccion regionala de la SNCF pòt ben racontar ce que vòu sobre la mendicitat dinc las garas. Pasmens se tròba pas ges de lei que defend la donacion aus mendigós... Aquò  fai qu'aquelh verbau èra de tot biais pas  legau  dreit la debuta !

Coma l'expliquèt l'avocata tolosana Marianna Sobret fai dos jorns → https://urlz.fr/ba7p

  • 8
  • 0
Pierre Terral
5.

#2#3 Un usatge multiseculari que data de 2013 e 2014, donc.

  • 8
  • 12
Un Tolosan fotut defòra de sa vila de naissença
4.

#1 Lo factor màger de gentricficacion es lo còst de mai en mai dessentat del mètre cairat d'abitacion. Los salaris non pòdon seguir l'inflacion d'aquel còst, amb la politicia de mèrda impausada per l'ordoliberalisme e lo neoliberalisme.

La capítol seguent, a l'entorn larg de las vilas occitanas, serà quand, per de rasons energiticas e/o ecologicas, non serà mai possible de dispausar d'un mejan de transpòrt personal eficient per far dos o tres mila km cada mes : necessitat totun vitala per totes los que non pòdon mai viure aquí ont trabalhan, en rason d'aquela inflacion, e que demòran donc dins de desèrts medicals e commercials…

  • 6
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
3.

#2 En occitan, es possible de dire e d'escriure "l'r", "l'f", "l's", contràriament a l'usatge francés, que ditz "le r", 'le f", "le s". Es un usatge que l'a causit Jornalet dempuèi lo començament, coma se pòt veire, per exemple, dins aqueste article de 2014: https://www.jornalet.com/nova/3189/las-regions-de-franca-se-planhon-de-lsncf

Font: las preconizacions del CLO, qu'es la basa del modèl lingüistic de Jornalet, p. 26:

http://linguistica-oc.com/wp-content/uploads/2013/07/Linguistica-occitana-6-CLO.pdf

  • 5
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article