Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Turquia: sèt feministas acusadas “d’insultes al president” per aver cantat “lo violaire ès tu”

Unas tres cents femnas que cantèron e dancèron son atacadas per la polícia, e lo ministèri public n’a denonciadas sèt per “ofensas a l’estat”

| Aktivist Kamera
La performança “Un violaire sus ton camin” de l’organizacion feminista de Chile sonada “Las Tesis”, que raportàvem fa qualques jorns dins Jornalet, a pas capvirat lo Mond mas s’es representada dins un fum de païses en una molonada de lengas. Mas en Turquia, las tres cents femnas que cantèron e dancèron son atacadas per la polícia, e lo ministèri public n’a denonciadas sèt per “ofensas a l’estat”. Concretament, aqueste considèra qu’an mancat a l’article 301 del còde penal turc que prevei de penas de 24 meses de preson per “ofensas publicas a la nacion turca, a l’estat, al parlament, al govèrn o als jutges”. Las set detengudas aurián tanben, segon los procuraires, enfranguda la lei de manifestacions e aurián comés lo delicte “d’insultes al president”.
 
La violéncia masclista es fòrça presenta dins lo debat politic en Turquia. Las organizacions feministas e esquerristas acusan lo govèrn, conservator e d’orientacion islamista, de non tocar pas las causas del problèma.
 
L’Union dels Collègis d’Avocats de Turquia a reprochat al govèrn d’Erdogan d’arrestar de feministas en luòc de “luchar contra los crimes masclistas”.
 
La performança creada per Las Tesis se tenguèt per criticar l’impunitat dels que viòlan e tuan de femnas, e faguèron una accion espectaclosa davant lo palais de justícia de Santiago de Chile ont de milièrs de femnas amb los uèlhs bendats en negre faguèron un cant e una dança. Las paraulas asseguran que lo patriarcat es darrièr los actes de la justícia, de l’estat, dels policièrs, dels jutges e mai del president.
 


Dins los darrièrs jorns, l’accion a virat dins lo Mond e s’es representada en divèrsas lengas dins divèrses païses.



a Vic (Catalonha) en catalan:
 

a Bera (Bascoat) en basco:




 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
1.

Lo terrorisme d'estats coma Turquia es una constant qu' es repeteis.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article