Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaBearnPalés

Pau: la polícia es intrada dins la Tor deu Borrèu

Los agents esclatèron la pòrta, arranquèron una aficha e emportèron la sòno. Sièis militants foguèron arrestats per “tapatge diürne”,“otratge” e “rebellion”

La polícia francesa es intrada aqueste diluns passat dins la Tor deu Borrèu, a Pau, en petant la pòrta, emportant la sòno e levant una bandeiròla
La polícia francesa es intrada aqueste diluns passat dins la Tor deu Borrèu, a Pau, en petant la pòrta, emportant la sòno e levant una bandeiròla
La polícia francesa es intrada aqueste diluns passat dins la Tor deu Borrèu, a Pau, en petant la pòrta, emportant la sòno e levant una bandeiròla . Sièis militants que se trobavan dedins son estats arrestats e menats al comissariat. Malgrat que Libertat, l’organizacion de l’esquèrra revolucionària occitanista que gerís lo sit, siá estada perseguida mai d’un còp per la polícia, una ataca d’aquesta mena èra fins ara inedita. Mas  sembla que, “ara jos Macron”, la polícia a carta blanca, segon çò que diguèt un policièr a un dels detenguts.
 
Pau aculhiguèt diluns passat la reünion del G5 Sahel, çò es la coordenacion politica entre los estats de Mauritània, Mali, Burkina Faso, Niger e Chad. L’eveniment comprenguèt la vesita del president francés, Emmanuel Macron, e faguèt venir inaccessible lo quartièr pus central de la capitala de Bearn, dich “deu Castèth”, ont solament i podián accedir a pè los que i demòran, i trabalhan o quaques jornalistas acreditats. Libertat denonciava ja un “estat de sètge” dins lo quartièr.
 
Macron encara demorèt dimars dins la capitala de Bearn per inaugurar tornarmai lo primièr autobús electric de la vila sonat Fèbus, que foguèt ja inaugurat ja en setembre passat e ont la preséncia de l’occitanisme faguèt parlar en occitan lo cònsol màger palés, François Bayrou.
 
 
“Ara jos Macron avèm totes los dreches”, ço ditz un policièr
 
Segon lo comunicat difusat per Libertat, protestavan contra lo sètge del centre vila de Pau e la vesita de Macron. Pengèron una bandeiròla e difusavan de musica engatjada e d’eslogans politics. Foguèron atacats e amudits sul pic amb una violéncia de las autoritats estatalas que s’èra pas jamai vista.
 
Puèi, los de Libertat poguèron constatar que cinc policièrs en civil cercavan d’intrar dins lor local, e vegèron en seguida arribar una cinquantena de policièrs, tant en unifòrme coma en civil, que s’acampèron davant lo local en ocupant la plaça e las carrièras amb lors forgons. Los agents arranquèron una aficha de la paret del local abans d’esclatar la pòrta. Segon lo comunicat de Libertat, avián pas cap de mandat ni d’arrestat qu’auriá exigit que lor dobriguèsson. Pasmens, al moment que dedins viravan la clau per dobrir, los agents petèron la sarralha per mejan d’un còp sus la pòrta en tot rompre a l’encòp pòrta e sarralha.
 
Los militants foguèron arrestats e menats al comissariat per “tapatge diürne”, per “otratge” e quitament per “rebellion”.
 
Los detenguts rapòrtan una violéncia extrèma de part dels policièrs, sustot verbala. Un d’eles planguèt qu’èran dins lor local e que lor avián desfonzat la pòrta: “Cresi qu’avèvan pas lo dreit”, çò diguèt. Los dos agents presents li respondèron: “Ara, jos Macron, avèm totes los dreches”.
 
Un militant explica d’aver començat de respondre als policièrs en occitan, mas lo comprenián pas brica.
 
La gàrdia a vista durèt de 17h15 a 21h.
 
Mentretant, la Tor deu Borrèu demorèt abandonada e cap de militant poguèt pas accedir a la zòna per susvelhar la pòrta rota.
 
 



 

 

 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Très Riches Heures de La Tour Des Bureaux
13.

Cossi se ditz "Pieds Nickelés" en occitan ?

  • 17
  • 2
Marc Ferròt, istorian parallèl
12.

Sensa cap dobte la prèsa de la Tor deu Borrèu del 13 de genièr 2020 serà dins la memòria occitana cò que son Alésia, lo Camp dels Mèrles o l'Onze de Setembre 1714 dins l'istoriografia francèsa, sèrba e catalana. Capèl bas, monsurs, aqueles sièis braves de Pau se sacrifiquèron per las libertats occitanas.


  • 19
  • 2
Ferriòl Macip
11.

#8
#9
Amics. Desencusatz pera desapareishuda de comentaris. Qu'ei estat ua error de manipulacion en ensajant de gerir ua trolejada laguens un aute article. Eths vòsti comentarias que seràn restablits totara.

  • 2
  • 0
Castaner, Bastonaire En Cap
10.

#9 Tè, ara vos an a l'uèlh, pecaire !

  • 8
  • 0
SIBÉ Alan
9.

Qu'a desapareishut tanben eth men comentari. Qué'n pensar? ....

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article