Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Revirada de Salvini e de l’M5E a las eleccions regionalas en Itàlia

Las eleccions en Emília-Romanha e Calàbria senhalan una virada de la politica italiana

En Emília-Romanha a tornat ganhar lo centre-esquèrra, que govèrna la region ininterrompudament dempuèi 1970
En Emília-Romanha a tornat ganhar lo centre-esquèrra, que govèrna la region ininterrompudament dempuèi 1970
Las eleccions regionalas d’aquesta dimenjada en Emília-Romanha e Calàbria senhalan una virada de la politica italiana. D’un costat, lo Movement 5 Estelas (M5E) se desbranda, mas de l’autre se considèra Matteo Salvini coma lo grand perdeire; la fòrta revirada de la Liga a las urnas d’aquelas doas regions empachan encara mai lo retorn de Salvini al govèrn d’Itàlia.
 
 
Participacion recòrd en Emília-Romanha
 
En Emília-Romanha a tornat ganhar lo centresquèrra, que govèrna la region sens interrupcion dempuèi 1970. En aquesta ocasion, Salvini pensava a d’eleccions parlamentàrias se la Liga teniá un bon resultat, mas lo candidat dels democratas, Stefano Bonaccini, serà totjorn lo president puèi que s’es impausat amb lo 51,4% dels vòtes davant la candidata de l’extrèma drecha, Lucia Borgonzoni, amb lo 43,7%.
 
Los sondatges semblavan de donar un bon resultat a la Liga, qu’aviá presentat l’eleccion coma un plebiscit entre Salvini el o govèrn de Giuseppe Conte, compausat del M5E e del Partit Democrata.
 
De soslinhar que la participacion es anada d’un 36,10% en 2014 a un 67,67% dins lo vòte de dimenge passat.
 
 
En Calàbria ganha la drecha mas non pas Salvini
 
En Calàbria, la participacion tanben a pojat a respècte de fa cinc ans en passant del 40% al 44,32%. Aquí la victòria l’a obtenguda la candidata drechista Jole Santelli amb lo 55,44% dels vòtes davant l’esquerrista Filippo Callipo que n’a ganhat lo 30,09%.
 
Santelli èra pas la candidata de Salvini mas la de son sòci d’Anem Itàlia (Forza Italia) de Silvio Berlusconi. De fach, tant “il Cavaliere” coma l’èx-president del Parlament Europèu Antonio Tajani an festejat la victòria.
 
 
Desbranda de l’M5E
 
La granda revirada la patida lo Movement 5 Estelas qu’a gaireben desaparegut en Emília-Romanha. Son cap, Luigi de Maio, demissionèt a la fin de la setmana passada e son candidat, Simone Benini, a obtengut lo 3,48%% dels vòtes, dètz ponches percentuals de mens que fa cinc ans. En Calàbria, l’M5E a obtengut tanben un resultat fòrça bas, lo 7,31% dels vòtes.
 
 
Lo movement ciutadan de “las Sardinas“ es estat decisiu
 
Lo movement ciutadan sonat l’Archipèla de las Sardinas a entamenat una granda mobilizacion ciutadana per aquestes resultats electorals. La dimenjada precedenta, avián capitat a recampar 40 000 personas al centre de Bolonha, capitala d’Emília-Romanha, per condemnar lo “discors de l’òdi” de Salvini.
 
Lo movement nasquèt lo 14 de novembre precisament aquí, a Bolonha, amb una granda manifestacion, sens cap de simbòl ni bandièra, amb la tòca de cambiar Itàlia per daissar endarrièr “la sason del faissopopulisme sobeiranista”. Dos meses pus tard, los dirigents de facto d’aquel movement precisèron que demandavan la transparéncia politica, la condemnacion del discors de l’òdi, un projècte de lei contra la violéncia verbala e una gestion diferenta de l’immigracion, compresa l’abolicion del dich “Decret de Seguretat”, promogut per Salvini, e que facilita la persecucion dels immigants. Las “Sardinas” an confirmat que faràn un congrès los 7 e 8 de març per consolidar l’estructura.




 
 
 
 abonar los amics de Jornalet

 

 
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

Dia 2 de febrie i aurà una manifestacion a Helsinki contra lo populisme, mas qu' es contra lo racisme. Es una bona nova que lo racisme reculi e sia lo que toca, un afar de subnormals.

  • 3
  • 0
Machain
2.

Per èsser objectius seriá interessant d'aver los percentages de las eleccions passadas per poder comparar.
I ajèt tanben d'eleccions en Calabra ont la drecha auriá espotida la gaucha, mas benlèu que los resultats son pas encara arribats a Barcelona.

  • 2
  • 4
Black Blòc Joe
1.

En Emilia-Romanha a tornat ganhar un siá disent centre siá disent esquèrra ? Perqué, esquèrra ? Es clarament anti-capitalista ? E senon, s'es pro-capitalista, es pas d'esquèrra, mas de dreita ? A cada causa lo sieu nom. Per exemple, los "socialistas" e los "sociodemocratas" son pro-capitalistas. Donc, son de dreita. Perqué non pas o dire ?

E qu'es aquò, "lo centre" ? O combatem lo capitalisme (mercés a la solidaritat e a la participacion publica) o l'acompanham. S'o combatèm sèm d''esquèrra, s'o acompanham, sèm de drèita.

Macron s'es pretendut "centrista" ; sabètz, "ni de dreita, ni d'esquèrra" ? De qui se trufa ? Macron sostend lo projècte neoliberal e ordoliberal fòrça mai a dreita, fòrça fòrça mai a dreita que non pas la dreita de De Gaule, per exemple. Macron es ni d'esquèrra, ni d'esquèrra" : es tant a drèita coma Sarkozy e Fillon, tant a drèita coma Valls e benlèu encara mai a drèita (ne soi pas tròp segur) que Hiollande. A aiçò perçò que acompanha, sosten e promòu lo neoliberalisme ultracapitalista.

Qué sosten aquel "centresquèrra" en Emilia-Romanha ? La solidaritat (contra lo venjaire de la Commission Europèa, del biais de Varofakís) o l'individualisme privatisant e lo desengatjament dels poders publics (amb la benediccion de la Commission Europèa, del biais de Tsipras, de Hollande e del PASOK) ? Lo qualificatiu d'esquèrra, aquò se merita e se justifica ! Sense justificacions per las òbras efectivas, aquò se pèrd e se deu pèrdre.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article