Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Demandan una segonda necropsia de l'ors Cachou

Quatre associacions ecologistas acusan lo Conselh General d’Aran de privilegiar una version interessada

| ACN / Conselh Generau d\'Aran
Polemica en seguida de la mòrt de l’ors Cachou, que lo trobèron fa qualques jorns mòrt a Les (Quate Lòcs). Quatre associacions ecologistas an demandat una segonda necropsia que permeta d’esclarzir las causas de la mòrt, e acusan lo Conselh General d’Aran de privilegiar una version interessada de la mòrt del plantigrad.
 
La primièra necropsia facha del còrs de l’animal a pas portat de resultats conclusents. En seguida, lo govèrn d’Aran a raportat que la possibla causa de la mòrt de l’ors foguèt una casuda de 40 mètres après l’ataca d’un autre ors. Mas los collectius Ipcena, Seo Birdlife, Fapas e la Federacion Ecologista de Catalonha demandan una segonda necropsia e que se torne analisar las rèstas del cadavre. Los ecologistas creson que l’ors moriguèt empoisonat car son còrs presentava pas de feridas de cap d’ataca ni lo sorire sardonic que mòstran los mamifèrs quand morisson empoisonats.
 
Lo Conselh General d’Aran a reconegut qu’en octòbre passat apliquèron de produches quimics a una carronha que la mangèt l’ors per li provocar de vòmits e lo persuadir d’atacar pas pus d’animals. L’usatge d’aqueles produches quimics inquieta las associacions ecologistas; creson qu’es çò qu’auriá tuat l’ors e crenhon qu’aja d’efièches nocius sus d’autras espècias.
 
Lo pòrtavotz del grop ecologista Ipcena, Joan Vázquez, va mai luènh. Recòrda que l’usatge de produchs quimics es una “autentica barbariá” que damatja la biodiversitat, e ditz sens sal ni pebre que las autoritats aranesas poirián aver comés un delicte.
 
 
Un ors agressiu que n’avián demandat l’extraccion
 
Se parlèt fòrça de Cachou a causa de sas atacas. Lo sindic d’Aran, Francés Boya, exigiguèt en setembre “era extraccion immediata der os Cachou”. Divèrsas manifestacions de païsans e elevaires o demandèron tanben. Las autoritats de la Generalitat de Catalonha responsablas del programa de la reïntroduccion de l’ors dins los Pirenèus avalorèron aquela possibilitat. Mentretant, apliquèron a una carronha un fungicida que li provoquèt de vòmits. Aquò lo persuadiguèt d’atacar pas pus d’animals e a partir d’octòbre n’aviá pas agarrit cap d’autre. Òr, aquel metòde poiriá èsser al centre de la polemica.
 
 
 
 
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 
 

Etiquetas

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

En la foto de la portada sembla molt jove.Tamben cresi que se li ha de donar aliment per què puga subsistir, senon es far lo patir inutilment. Se no se fa ben no hi ha per què.

  • 0
  • 0
Black Blòc Joe
1.

Manjar una presa empoisondada auriá persuadit lo Caishon de non atacar pus d’animals e a partir d’octòbre n’aviá pas agarrit cap d’autre. Aquí l'avètz, la rason de sa mòrt, non ? Es benlèu mòrt d'inanicion. Qué mai voliatz mangèsse ? De MacDo industrials ? De confits de guit de qualitat gascona, crompats a çò de Boyà ? D'èrba frescòta ? Un ors non es una feda, totun ! Per manjar, li cal de presas. non se pòt pas noirir de fuitas e de mèl de tot l'ivèrn ont es a ibernar en principi. Aquí serà sortit d'ibernacion sense manjar proteïnas carnadas ni grais de bèstia e se serà agotat de flaquesa…

Bon… Es sonque una iptèsi, plan segur.

  • 9
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article