Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Païses Basses: s’elimina la mençon del genre per respectar l’identitat sexuala de cadun

Aquela precision es jutjada superflua e desapareisserà per ajudar lo mond que se reconeisson dins lo sistèma binari òme/femna

La carta d’identitat dels ciutadans dels Païses Basses mençonarà pas pus lo genre de la persona, çò a anonciat la ministra de l’educacion e de la cultura Ingrid van Engelshoven
La carta d’identitat dels ciutadans dels Païses Basses mençonarà pas pus lo genre de la persona, çò a anonciat la ministra de l’educacion e de la cultura Ingrid van Engelshoven | Frank Jansen
La carta d’identitat dels ciutadans dels Païses Basses mençonarà pas pus lo genre de la persona. Aquela precision es jutjada superflua e desapareisserà per ajudar tot aquel mond “que se senton pas d’un biais indubitable ni òme ni femna”, çò a dich la ministra de l’educacion e de la cultura Ingrid van Engelshoven. La mesura intrarà en vigor a partir de 2024, amb la presentacion d’un nòu modèl de carta d’identitat.
 
A mai, s’es anonciat una tièra de mesuras coma una guida per determinar se cal sollicitar l’informacion sul genre d’una persona e cossí se deu far. La guida explicarà quora es vertadièrament de besonh de registrar lo genre d’una persona. Per exemple, lo passapòrt deu mençonar aquela informacion perque es una nòrma europèa.
 
Totjorn que mai, lo sistèma binari òme/femna es mes en question pr’amor de la possibla ambigüitat dels organs sexuals, çò qu’es conegut coma queer-genre. La recèrca de l’identitat pròpria de cadun uèi lo jorn a per consequéncia que i a de mond que se definisson coma òmes, coma femnas, d’un genre intermediari, o ben sens genre o amb un genre especial qu’a pas cap de caracteristica dels autres dos genres.
 
Aquel genre “non binari” es reconegut en Canadà dempuèi agost de 2017. Aquel país a ajustat a las mençons tradicionalas “M” e “F”, que definissián respectivament lo sèxe masculin e femenin, una tresena mençon “X”, per las personas que s’identifican pas a cap dels dos genres. L’estat francés refusèt en blòc aquela reconeissença al mes de mai d’aquel an.


abonar los amics de Jornalet

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Joris Elie Rodés
3.

#2 Aquela decision es importanta. Veirem ben s'a de consequéncias beneficas visiblas o non, mas simbolicament es fòrt, dins una societat ont nàisser òme o femna determina mantunas causas.

E se per vos son de "conarias", digatz-vos que, per de monde que coneisson pas la causa occitana, voler defendre la lenga e sa cultura pòt tanben semblar de "conarias".

  • 2
  • 0
Miqueu Pujol
2.

No an ren d'aute a fèr qu'aqueras conarias ?

  • 0
  • 4
Joris Elie Rodés
1.

Per precisar un pauc : l'ambiguitat dels organs sexuals se sona l'intersexuacion. Es quicòm de biologic. Es diferent de l'identitat de genre - las personas que se reconeisson pas dins lo genre femenin ni masculin se pòdon identificar coma queer, non binari, etc.

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article