Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Iran: dètz ans de preson per aver ensenhat la lenga curda

L’an acusada d’aver “bastit un grop contra la seguretat nacionala”, mas las organizacions umanitàrias denóncian que l’an enseguida exclusivament a causa de sa promocion del curd

Las autoritats d’Iran an condemnat Zara Mohamadi a dètz ans de preson per aver ensenhat la lenga curda. L’an acusada d’aver “bastit un grop contra la seguretat nacionala” e mai las organizacions curdistas e umanitàrias denóncien que l’an enseguida exclusivament a causa de sa promocion del curd, çò rapòrta Nationalia.
 
A 28 ans, Mohammadi es directritz de l’Associacion Culturala Nojin dins la vila de Sanandaj (Curdistan). Segon Hengaw, son activitat es mai que mai sociala e culturala. Segon Amnestia Internacionala, es una presonièra de consciéncia inculpada per “sas activitats pacificas d’apoderament dels membres de la comunautat marginalitzada curda d’Iran, que comprenon l’ensenhament de la lenga curda”.
 
La polícia detenguèt Zara Mohammadi lo 23 de mai de 2019 en l’acusant d’aver de ligams amb de grops armats. Puèi, aquela acusacion foguèt retirada car, segon Rudaw, i aviá pas cap de basa. La daissèron en libertat lo 2 de decembre passat. Ara la justícia iraniana l’a condemnada a dètz ans de preson.
 
La lenga curda en Iran se pòt ensenhar sonque fòra del sistèma educatiu oficial. Los activistas en favor de las lengas minorizadas patisson sovent de secutaments e de detencions de part de las autoritats iranianas.
 

 
 



abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article