Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Amazonia: lo pòble caiapó manifèsta per sa subrevivéncia

La covid-19, la desforestacion e la pollucion dels rius menaçan la vida dels pòbles originaris de la selva

| Reuters / Lucas Landau
Lo pòble caiapó, en Amazonia, a manifestat per se far entendre davant l’abandon que senton de part del govèrn de Brasil fàcia a la covid-19, la pollucion dels flumes e la desforestacion de lor país. En mai d’aquò, rebutan lo projècte de camin de fèrre consagrat a l’exportacion que deu traversar Brasil longitudinalament. Los manifestants barrèron diluns passat l’estrada BR-163 que travèrsa Brasil de nòrd a sud e qu’es fondamentala per distribuir la produccion agricòla devèrs los pòrts del flume Amazonas.
 
Dels 1600 abitants de lor territòri, 400 son infectats pel coronavirus e quatre son mòrts. La malautiá lor arribèt per de minaires e d’autras gents de las ciutats que s’èran gandits dins lor region. Mas, delà la pandemia, protèstan contra la desforestacion e la pollucion dels flumes per las minas illegalas. La selva e l’aiga dels rius son indispensablas per viure, per se noirir, per lor medecina tradicionala, per lor cultura...
 
Los manifestants alcèron una barricada e s’installèron dins un campament al costat, per forçar lo dialòg amb lo govèrn. Pasmens, un jutge ordenèt que desbloquèsson l’estrada en lor impausant una multa de 1500 èuros per jorn. La lor calguèt dobrir. Qualques manifestants bloquèron sul pic, pendent tres jorns, una autra estrada principala dins la municipalitat de Novo Progresso, dins lo nòrd de Brasil.
 
Lo president del país, Jair Bolsonaro, cap de l’extrèma drecha brasilièra, es partisan d’esplechar las ressorsas naturalas d’Amazonia, la forèst tropicala pus granda de la planeta. “Aquela istòria qu’Amazonia crèma es una messorga”, çò diguèt Bolsonaro fa qualques jorns. Pr’aquò, los incendis en Amazonia son ongan mai nombroses qu’arunan, qu’èran ja fòrça inquietants, non solament pels pòbles qu’i abitan mas per la planeta en general.

 
 
 
 
 
 

abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Escriu un comentari sus aqueste article