Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lei Molac: revirada del Senat francés al ministre Blanquer

Los senators an aprovat aqueste dijòus de restablir los dètz articles de la proposicion de lei per protegir las lengas autoctònas de l’estat francés

| Sénateurs & sénatrices écologistes
Revirada del Senat francés al ministre de l’educacion Jean-Michel Blanquer. Los senators an restablit las mesuras de la Lei Molac que Blanquer aviá fach levar.
 
Lo deputat breton, Paul Molac, aviá presentat una proposicion de lei a a l’Assemblada Nacionala francesa lo 13 de febrièr passat per protegir las lengas amb l’idèa de portar “de solucions concretas a de problèmas que perduran dempuèi tròp longtemps”. L’Assemblada Nacionala l’adoptèt après la reduire a son expression minimala: la comission dels afars culturals retenguèt solament tres articles suls dètz que figuravan inicialament dins lo tèxt que cercava de defendre las lengas mal nomenadas regionalas.
 
Ara, restablits los dètz articles, la proposicion de lei tornarà a l’Assemblada Nacionala, probablament en abril venent. Aquí, Blanquer tornarà probablament ensajar de lo vojar de substància pertocant l’ensenhament. Mas, segon L’Express, es complicat que lo ministre jacobin capite plan car los deputats se voldràn pas alienar los partisans de la diversitat culturala a qualques meses sonque de las eleccions departamentalas e regionalas.
 
Lo deputat breton reconeis que sa proposicion es una responsa globala al Ministèri de l’Educacion que considèra coma un perilh lo fach de donar mai d’un 50% a l’ensenhament d’una d’aquelas lengas.
 
D’efièch, Blanquer aviá reprochat a Molac que critiquèsse la Revolucion francesa e la Republica, e assegurèt: “Nosautres avèm pas cap de problèmas amb las lengas e las culturas regionalas” en tot assolidar que la lei actuala, segon el, donariá tot çò que cal per ne desvolopar l’ensenhament. Se sap pas s’o faguèt amb cinisme o en i cresent vertadièrament.
 
La proposicion de lei la presentèt Molac amb son grop parlamentari Libertats e Territòris, qu’i aperten dempuèi 2018 après quitar La Republica en Marcha.
 
La reforma del bachelierat de Blanquer a baissat los coeficients que lor son acordats a las lengas autoctònas, çò qu’a reduch considerablament los efectius que seguisson aqueles ensenhaments. Un paradòxe mentre que la demanda creis en Occitània, en Bascoat, en Bretanha e endacòm mai.
 
 


 abonar los amics de Jornalet

 

 
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc palma
3.

Cal que la lenga dels trobadors sia reconeguda oficialment en tots los nivels, educatius ,metjans de comunicacion,.cal que tenga televisions,radios e que sia amparada davant la lei coma la lenga propia nacionala de tots los territoris de la lenga d'Oc.

  • 1
  • 0
Pirolet
2.

Ara cal esperar de veire çò que faràn los pichòts soldats de la start-up armada macroniana a l'Amassada nacionala, amb lo del menèl sus la costura del pantalon.

  • 1
  • 0
farfaneta nimes
1.

Podem tornar esperar una victòria definitiva ?

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article