Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

FLNC Maghju 21: un nòu grop armat còrs anóncia sa creacion durant una conferéncia de premsa clandestina

Tèxte legit

Compausat de militants sortits de totas las estructuras clandestinas actualament inactivas, lo grop armat anóncia un “redesplegament tactic”, a l’espèra que “l’estat francés engatge un vertadièr procès politic pr’amor de reglar la question nacionala còrsa"


45 ans exactament après la creacion del Front de Liberacion Nacionala de Corsega, lo 5 de mai de 1976, la fondacion d’un novèl grop armat, nomenat “FLNC Maghju 21” (FLNC M21) es estada anonciada dins una conferéncia de premsa clandestina.
 
An fach conéisser lors revendicacions 8 personas armadas de fusilhs mitralhadors e de pistolets, las caras escondudas jos de cagolas e tot vestits de negre, dins la drecha tradicion de l’FLNC, que lo novèl movement se’n presenta coma un eiretièr.

 
Un messatge adreiçat a l’estat francés e a Pè a Corsica
 
Los membres de l’FLNC Maghju 21 (M21) remarcan que “ges de gèst significatiu /.../ cap a una solucion politica del problèma còrs” es pas estat prepausat dempuèi la pausa de las armas anonciada en junh de 2014. Planhon que “l’estat francés [aja] pas jamai alestit un vertadièr transferiment de sobeiranetat devèrs Corsega coma es lo cas per totas las autras illas de Mediterranèa dempuèi de decennis”, malgrat l’accession al poder dels independentistas en 2015.
 
“Sola una adaptacion pietadosa, sens poders politics vertadièrs es considerada, jol contraròtle del parlament francés e de l’inflexibla Constitucion francesa”, çò apond la declaracion d’intencion del movement. Lo resultat n’es que “la situacion es blocada e Corsega se trapa a un caireforc”, çò ditz encara lo grop armat qu’exigís tanben la liberacion immediata de totes los presonièrs politics.
 
Aquesta situacion seriá tanben lo resultat de la malastrada de la politica menada per la coalicion nacionalista Pè a Corsica (Per Corsega), que dirigís la collectivitat  territoriala de Corsega dempuèi decembre de 2015, çò diguèron tanben los orators de l’FLNC M21.
 
La coalicion, qu’amassa Femu a Corsica (Fagam Corsega), lo PNC (Partit de la Nacion Còrsa) e Corsica Libera (Corsega Liura), se seriá, segon lo grop clandestin, mai ocupada de gerir la collectivitat puslèu que de bastir una nacion qu’impausèsse un vertadièr rapòrt de fòrça fàcia a l’estat francés. De mai, per “çò que podián far, son pas estats capables de respondre coma caliá, coma suls dorsièrs del tractament de las escobilhas e del transpòrt maritim.”
 

“Corsega es en dangièr”
 
Darrièr ponch de l’analisi del grop clandestin: se planhon que Corsega siá uèi en perilh e la veson coma un batèu fòl. Delà la gestion cortermista, i a tanben la cobesiá dels grops financièrs qu’acaparan los sectors estrategics amb l’aprobacion de l’estat e lo silenci dels elegits locals. Tant los monopòlis dins los transpòrts coma la vida cara son d’exemples qu’entraïnan la creissença de las inegalitats e de la misèria d’un latz, del temps que, d’autre latz, una minoritat s’enriquís. Las consequéncias son grèvas e lo grop crenta lo desvolopament d’una grangrena mafiosa a travèrs de la venda de dròga que seriá a se generalizar sus l’illa e qu’entraïnariá l’aument de las violéncias contra totes los ciutadans, quitament los trabalhadors e los patriòtas. Enfin, lo grop denóncia l’especulacion immobilièra que fa montar los prèses e empacha los còrses d’accedir al lotjament.

 
Una crida al vòte nacionalista
 
Pr’aquò, malgrat la constatacion que la “lucha institucionala”capita mal, l’FLNC M21, que sembla de voler tornar prene las armas, crida los ciutadans de l’illa a contunhar de votar pels partits nacionalistas, que deuràn, de lor costat, clarificar lor messatge e tornar a lors basas ideologicas: “la reconeissença dels dreches istorics del pòble còrs”.





   
 




abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
5.

Tot suma, encara que això d'anar a òsties i trets es molt dràstic, però si ho fan es per quelcom, per tant si algú fos una mica llest aquí o allí i aprofundís en el que succeix, potser es podria arreglar alguna cosa, tot i que si han agafat les armes, vol dir que tot està molt esgabellat.
Visca la Terra...Lliure! I que tot acavi be, es a dir, bé pèls Corços, l'estat opressor no pateix de res, s'ho busquen, ells no pateixen.
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc Palma
4.

#3 Amic Franc, as pausat una bona question sus la taula, mas tu mateis trobas que la violencia es una molt mala maniera per poder aconseguir las causas. E perdona, però tanben te volia dire que si los occitans sabon se mainar las causas, sens se barelhar, units, parlant los problemas, qu' i a dins l'occitanisme, que n'i an, non o dubtes, las causas podran anar molt melhor.

  • 0
  • 0
Franc Bardòu
3.

Amb aqueste metòdi, que non a res de novèl, qu'an obtengut, sus l'Isla, per lor lenga e lor cultura ? E nosautres, sense aqueste metòdi — ja qu'es, plan segur, un fòrça marrit metòdi — qu'avèm obtengut de mai e de mièlhs ?

  • 1
  • 0
Ugenon
2.

Quna marja d'accion aurá quelh grop sens èsser massivament sottengut per la poplacion ?
Embé las nombrosas marchas blanchas e l'eleccion d'una listra nacionalista en l'assemblada regionala, vesèm ben que l'opinion còrsa chausiguèt definitivament la via democratica e pacifica de las urnas, que ne'n vòlon pas mai d'aquela violença politica. A la mendre accion la poplacion còrsa li tombará dessobre... E cric e crac lo temps de la luta armada es chabat...

  • 2
  • 2
francesc palma
1.

Politicament van avançant las causa la poblacion corsa vota a favor dels nacionalistas corsos, doncs cal enviar a aquesta colha a .......

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article