Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

L’Union Africana a creat una comission d’enquista sus la guèrra de Tigrai

Aquestes darrièrs meses, l’ÒNU a raportat de denóncias de netejatge etnic, de viòls en grop e d’autres crimes contra l’umanitat

| @ShewitTigraweyt

Tèxte legit

L’Union Africana (UA) a creat una comission d’enquista a prepaus dels rapòrts de netejatge etnic e violacions dels dreches umans en Tigrai, una region del nòrd d’Etiopia ont se fan la guèrra l’armada federala d’Etiopia e las fòrças leialas al Front de Liberacion del Pòble de Tigrai (TPLF) que govèrna la region.
 
Segon l’UA, l’enquista se tendrà pendent tres meses e se farà segon los principis d’independéncia, de confidencialitat, d’imparcialitat e de neutralitat. A mai, garentís la proteccion de totes los qu’i collaboraràn. De fach, l’UA a demandat la collaboracion de totas las parts interessadas.
 
Totun, lo govèrn d’Etiopia demanda a l’UA qu’arrèste l’iniciativa sul pic. Planhon una decision unilaterala que pren pas en compte las autoritats del país.
 
 
Dos milions de desplaçats
 
La guèrra en Tigrai a causat gaireben dos milions de desplaçats, a destruch l’economia de la region, e la situacion sanitària e alimentàira es alarmanta. Aquestes darrièrs meses, l’ÒNU a raportat de denóncias de netejatge etnic, de viòls en grop e d’autres crimes contra l’umanitat.
 
Tigrai es una de las 12 unitats federadas d’Etiopia (deu estats regionals e doas vilas). Lo país african se regís dempuèi 1994 amb un sistèma dich de “federalisme etnic”, lo qual autreja un estat regional a las principalas nacions: oromos, amharis, tigrinhas e somalis. En Tigrai, lo 95% de la populacion fa partida del pòble tigrinha. Lo TPLF govèrna l’estat regional dempuèi sa fondacion.
 
En novembre passat, Etiopia declarèt la guèrra a Tigrai après una disputa politica entre lo govèrn federal d’Abiy Ahmed, qu’en 2019 recebèt lo prèmi Nobel de la patz, e lo TPLF, que governèt Etiopia pendent gaireben tres decennis.
 
 
 
   
 


abonar los amics de Jornalet

 

 

Etiquetas

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article