Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Recòrd absolut de diplomats al DCL occitan

Ongan, 83 personas se son inscrichas per presentar aquel diplòma de compétencia en occitan. L’an passat, èran 15

| Mildred Rios

Tèxte legit

Lo Diplòma de Competéncia en Lengas (DCL) a conegut ongan un recòrd absolut de diplomats en occitan, çò rapòrta l’Ofici Public de la Lenga Occitana (ÒPLO) que cita de donadas del Ministèri francés de l’Educacion. Segon aquelas donadas, en 2021 se son inscrichas 83 personas per presentar lo DCL occitan dins l’oèst del país (las regions administrativas sonadas Occitània e Nòva Aquitània). D’aqueles, 77 son estats diplomats. Una bona donada s’o comparam amb los 14 de 2020 e los 18 de 2019.
 
Aquel succès s’explica en granda partida per la dobertura en 2021 d’un centre d’examen dins la vila de Limòtges, ont una vintena de personas foguèron candidatas al DCL occitan lo 26 de mai passat. Pasmens, la tendéncia se confirma dins totes los autres centres d’examen, çò es a Bordèu, Tolosa e Montpelhièr. De soslinhar que pels actors economics, socials e culturals, l’ÒPLO pren en carga l’80 % dels còstes d’inscripcion.
 
“La màger part dels diplomats son de professionals de l’ensenhament, del mond de las arts e de la cultura, mas tanben dels mèdias, de l’animacion, de la santat e de l’ajuda a la persona”, çò precisa la presidenta de l’ÒPLO, Charline Claveau.





abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

2# Què i aja desinterés per la lenga d'Oc, cresi que ja sabets la meva opinion, s'a de respectar la fonetica de cada zona, e se an conservat las -A, -AS finalas coma la lenga dels Trobador, força plan. Mas vesi que i a territoris que o disen plan, mas qu'es vol imposar la fonètica centrala del Nord e Centre del Lengadoc. En lo que respecta a la grafia pot ser que i aja un Occitan central mai ben conservat. Mas non pas per la fonetica qu' es la mai dialectala. La lenga estandard escrita basada amb lo lengadocian pot agradar a la gent, mas la pronunciacion de la lenga perquè agrade a totom, a de ser pronunciada coma s'escriu o amb unas relaxacion de la -A,-AS amb la e neutra catalana, -oe, -oes. Alara agradarà molt a tothom e als estrangers coma era la longa lenga dels Trobadors.

  • 0
  • 0
Miquèu
2.

#1 Ne cau sustot pas acceptar l'occitan larg, qu'ei en partida responsable deu destacament deu monde per la lenga nosta

  • 1
  • 1
francesc palma
1.

Va plan que cada vegada i aja mai dipomats per ensenhar l'Oc, que lo nivel cultural vaja augmentant es pla. Mas pensats que la lenga es compon de la grafia e la fonetica. Ja es plan conegut la la lenga Occitana a una grafia força bona, mas cal que los professors respecten los parlars de cada comarca perque la gent s'identifique amb sa lenga. I a l'occitan larg per cada parlar qu'es compren plan planets pels altres parlars.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article