Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Irlanda: lo 20% dels foncionaris deuràn mestrejar lo gaelic

S’es aprovat un projècte de lei sus las lengas oficialas que representa “un progrès significatiu” pels locutors de la lenga pròpria del país

| @tuairiscnuacht

Tèxte legit

Lo 20% dels emplegats del servici public d’Irlanda deuràn mestrejar lo gaelic irlandés en 2030, segon un projècte de lei sus las lengas oficialas anonciat dijòus passat pel govèrn d’Irlanda, çò rapòrta The Irish Times.
 
Lo ministre dels airals gaelicofòns, Jack Chambers, confirmèt que s’èra acceptat 32 emendaments al projècte de lei, qu'impausa d'obligacions als organismes estatals en çò que tanh a l’usatge de la lenga pròpria del país. Per Chambers, la nòva lei representa “un progrès significatiu” pels dreches lingüistics dels locutors de gaelic.
 
Demest aqueles emendaments se tròba l’obligacion que lo 20% de la publicitat de l’administracion siá en gaelic.
 
Serà tanben obligatòri que totes los claviers dels ordenadors que los empleguen los foncionaris sián adaptats a la lenga, un subjècte que pòrta dempuèi longtemps de problèmas e frustracions als defensors del gaelic.

 


abonar los amics de Jornalet
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

Pareis mentida lo pauc interés que mostren per la seva lenga països que podrian la far respectat e que fos obligatoria coneisser la e ensenhar la a l'escola de maniera generala. Els que podria e no o fan . Cola de beneits!!!!

  • 1
  • 0
Bodiu
1.

20% pas que ? fa pichon ! 2030-2021 = 9 ans

  • 5
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article