Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Carole Delga elegida presidenta de las Regions de França

La presidenta occitana demandarà una nòva descentralizacion de l’estat francés e “una autonomia per Corsega e los territòris insulars”

| @Regionsdefrance

Tèxte legit

La presidenta de la region qu’a pres lo nom d’Occitània, Carole Delga, es estada elegida presidenta de las Regions de França, una associacion que representa las regions administrativas davant las autoritats publicas francesas e europèas.
 
Lo resultat de las eleccions regionalas daissèt un equilibri d’uèch presidents per l’esquèrra e d’uèch per la drecha. Aquela egalitat solament la podián trencar Guadalope, governada pel partit macronista LREM, e Corsega, ont an ganhat los sobeiranistas. Enfin, gràcies als còrses, Delga s’es impausada sus Renaud Muselier, president de la region dicha Provença-Alps-Còsta d'Azur, dels Republicans, que serà lo vicepresident de l’associacion. Totun, a causa de l'egalitat de las fòrças, a la mitat del mandat, la presidéncia passarà a Hervé Morin, president centrista de la region de Normandia, del temps que Delga vendrà vicepresidenta.
 
Una de las iniciativas que menarà a bon tèrme l’associacion serà de redigir un libre blanc, que s’acabarà dins la davalada e que demandarà una nòva descentralizacion a l’estat francés. Lo document se remetrà als candidats a l’eleccion presidenciala de 2022. La proposicion compren, segon Delga, “una autonomia per Corsega e los territòris insulars”.
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Nas de taishon Seu d\'Urgell
15.

Adishatz
Quan ei que convieneràn que la region se ditz en francés : "Occitanie" e perqué la disetz "Occitània" dens lo vòste papèr ? curiós defaut de jutjament, non ?
Per restablir que poderé estar escriut : "La presidenta de la region qu'a pres lo nom d'Occitanie...." aquò dit en tota amistat.

  • 1
  • 0
Nas de Guit
14.

#10
Qu'ei Joan Peiroton, un Parisian mauhasent qui aima las shishanglas mes non pas Jornalet. A mensh que sia Lefils mes qu'i credi chic.

  • 1
  • 0
Brave New World
13.

#10 Es tanben per aquò que fai mina d'èsser pedacho ? Ma fista, lo semblatz plan conèisser.

  • 3
  • 0
E contunha la galejada parisenca.....
12.

Una presidencia en carton-pasta, vist qu'en França las regions an cap de poder. Tot es decidit per Paris que fai pas la mendra fisança a "sas" regions e que las contarotla estrechament, d'un biais paranoïac e inquisitor. Lor daissa sonque a s'entrevar de las tascas subalternas que lo poder central jutja sens granda valor. Pas pus que foguèt pas jamai reina de mini-occitanie, la Delga lo serà pas de "França mens Paris". Es una joguinha pels provincials que fa plan rire la parisencalha, plenament sobeirana, ELA.

  • 5
  • 1
Inspector Magret
11.

#10 O benlèu un sadò-masò que cèrca lo baston per se faire tustar e que se congostaria a cada tustal ?

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article