Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Greta Thunberg a Glasgow: “Vos podètz metre vòstra crisi climatica dins lo cuol!”

Mentre que los dirigents mondials s’amassan a prepaus de la crisi climatica, los activistas per carrièras denóncian lor “ipocrisia”

| Andrew Milligan / GB News

Tèxte legit

L’activista environamentalista suedesa Greta Thunberg es a Glasgow a l’ocasion de la COP26. Pasmens, puslèu que lo sit de las conferéncias, el a jonch los activistas que se recampan per carrièras per tal de denonciar “l’ipocrisia”dels politicians. Las protèstas son oganizadas pel collectiu Divendres per l’Avenir, un movement qu’espeliguèt a partir de la tièra de protèstas que la jove activista suedesa fasiá cada divendres davant lo parlament suedés.
 
“Lo cambiament vendrà pas d’aquí dedins” pr’amor que l’autoritat “es aicí defòra”, çò diguèt Thunberg dins un de sos parladisses. “Digam de non a l’esplecha de las personas, de la natura e de la planeta; digam de non a qué que siá que faràn aquí dedins”, çò proclamèt abans de cantar: “Vos podètz metre vòstra crisi climatica dins lo cuol!”.
 
Dissabte, los diferents collectius d’activistas pel clima s’amassaràn dins una granda manifestacion.
 
De soslinhar qu’aperaquí 400 avions privats son arribats a Glasgow per i menar los dirigents que parlan de l’avenir climatic de la planeta.
 
 
Acòrdi contra la desforestacion
 
Mentretant, la cima de l’ÒNU pel clima es pervenguda a l’acòrdi de metre lo ponch final a la desforestacion dins aqueste decenni amb un investiment de 20 miliards d’èuros. L’acòrdi lo signan una centena de païses qu’aculhisson l’85% de las forèstes de tota la planeta, dont Canadà, Russia, China, la Republica Democratica de Còngo e mai lo Brasil de Jair Bolsonaro, que fins ara aviá mostrat cap de sensibilitat envèrs la forèst.
 
De soslinhar qu’en 2014 se pachèt lo meteis acòrdi mas practicament degun a pas res fach.

 
   
 


abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Iagualada (PP.CC.)
32.

Casum! depend de tothom, però dels polítics més, els falta empenta o no escoltar tant els grans capitals que comanden l'economia mundial, i fer una mica de justícia.
No parlen dels animals, les plantes i de tot el que s'ha destruit, es pitjor que el nazisme, ens em carregat el 75% de la biodiversitat,la pitjor exitinció de la història del Planeta!
Que pensen fer al que sigui mi apunto i si cal ho faré jo, però que algú faci quelcom sinó parlem de la nostre Terra del nostre País , doncs quan tot se'n vagi al carall Cat., els PP.CC. i Occitània, que passarà, també, oi !?
Pensem i actuem doncs es, allò que diu que s'acava.
Visca la Terra...Lliure!
L'ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Fuck pseudo Languedocian
31.

#30 And your Frankencitan from nowhere, put in on your ass! Pseudo Languedocian will never pretend to save legitimate varieties such as Gascon, Limousin, Auvergnat, Provençal and even true Languedocian.

  • 6
  • 2
Franc Bardòu
30.

#6 E lo vòstre occitan local tanben ? Tant que i sèm… Quin rapòrt entre una politica qu'o fa crebar tot e un mejan tecnic, demest d'autres, l'estandard, per nos assegurar una subrevida possibla ?

  • 0
  • 0
Bodiu
29.

Ah tè Lo Boris Johnson se n'es anat de Glasgow, cap Londres ambe un jet privat per un dinat privat atanben.

https://www.leparisien.fr/international/cop26-boris-johnson-rentrera-a-londres-en-avion-plutot-quen-train-apres-son-appel-a-sauver-la-planete-01-11-2021-QYA6CESOA5FQFISNVEU4VKDF5Y.php

  • 2
  • 0
Bodiu
28.

#27

Supauzats plan mal ! Es un estat dels luòcs, cadun es sietat cap a sas responsabilitats.

Non es pas al caps d'estats que cal pausar aquelas questions o sabon benlèu quitament pas !

Es pas segur qu'arrivats al nivèl de las promessas (se i capitam un jorn) i aguèssa plan de decebuts.

Coma çà dison los occitanistas :

" a ensatjar de contunh, s'acaba per capitar, d'aqui mai fa meuca mai i a d'escasença qu'aquò fonciona"

  • 1
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article