Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Vivièrs: los trabalhadors de la SAM demòran mobilizats per salvar lor usina e lor activitat

Dempuèi 70 jorns, de salariats de la Societat Avaironesa de Metallurgia se relèvan per ocupar lor fabrica. Refusan d’abandonar lor esplech de trabalh. L’entrepresa es estada plaçada en liquidacion

Tèxte legit

Los salariats de la SAM (Societat Avaironesa de Metallurgia) an gaireben totes recebut lor letra de comjat. Pasmens, se vòlon pas resignar. Qualques unes se relèvan dempuèi 70 jorns per ocupar la fabrica, çò rapòrta France 3. Yvon Marre, amb mai de 40 ans d’ancianetat a la SAM, ven cada jorn. “Avèm viscut 40 ans amb de companhs, sèm gaireben una familha. Vivèm ensems, nos remontam lo moral. Volèm qu’aquela fabrica torne prene l’activitat”.
 
 
De dificultats dempuèi mai d’una annada
 
La SAM es una fondariá installada sus las nautors de la Sala, a una quarantena de quilomètres al nòrd-oèst de Rodés. L’usina fabricava de pèças pel sector automobil. E son accionari principal èra Renault.
 
Represa en 2017 pel grop chinés Jinjiang, la SAM foguèt plaçada en redreiçament judiciari lo 10 de decembre de 2019. Lo 26 novembre passat, lo tribunal de comèrci de Tolosa declarèt la cessacion d’activitat e la liquidacion de l’entrepresa, après lo refús del grop Renault de sosténer l’unic projècte de represa.
 
 
L’espèr d’un misteriós repreneire
 
Un espèr es nascut fa qualques jorns, que la presidenta de la region Occitània a indicat aver una pista seriosa per un repreneire, sens ça que la citar un nom. Los sindicalistas ne vòlon saber mai. “Un projècte sembla de se concretizar mas volèm de precisions sul tipe d’activitat e sul nombre de salariats represes. De tot biais, se vei qu’avèm agut rason de protegir lo nòstre aplech de produccion” çò explica David Gistau, lo representant de la CGT.
 
 
Aparam lo nòstre material, si que non o nos van tot prene e tot vendre
 
Mimi Carles, salariada de la SAM dempuèi 34 ans, ela tanben, cada jorn a la fabrica dempuèi la debuta de l’ocupacion. “Sèm totes units, es aquò que nos fa téner. (...) Se viram l’esquina, es acabat, tot es despolhat. Volèm qu’aquela fabrica contunhe de viure. Tant qu’aurem pas res de concret, aital farem.(…) [sèm] coma lo vilatge gallés [d’Astérix e Obélix] que se bat contra las gents d’ailamont qu’o deslocalizan tot. Après, espèri qu’a la fin i aurà un grand repais. Pels singlars, i aurà pas de mal per ne trapar, avèm pro de caçaires”.
 
 
 

abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Joan Bodon
2.

Los carbonièrs de La Sala,
Occitans sens o saber…
Cantan l'Internacionala,
La cançon del desesper…

"Del ponh sarrat que se lèva
Saludem l'acrodeon.
Qual compren la nòstra grèva ?
Jaurés es al Panteon…
Luchas grandas d'un còp èra :
La polícia dins Aubin,
Per saquejar la misèria
Quand trigossèrem Watrin…
La plegarem pas l'esquina !
Ajudatz-nos païsans :
Volèm gardar nòstra mina,
Lo pan dels nòstres enfants…
Cantem l'Internacionala,
La caçon del nòstre esper…"

Los carbonièrs de La Sala :
Occitans, nòstre dever ?…

  • 7
  • 0
Justícia per lo paure Adama
1.

Cal sempre se mobilitzar !!

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article