Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un filme en catalan a ganhat la 72a Berlinale

Lo filme, consagrat als petits païsans e fach per d’actors non professionals del parçan, a emportat l’Ors d’Aur de la 72a edicion del Festenal Internacional de Cinèma de Berlin

Tèxte legit

Lo filme Alcarràs, de la realizaira catalana Carla Simón, a emportat l’Ors d’Aur de la 72a Berlinale, lo Festenal Internacional de Cinèma de Berlin. Es lo primièr film catalan que davèra lo guierdon d’aquel festenal, un dels mai prestigioses del Mond.
 
En 2017, la realizaira ganhèt lo prèmi del festenal de la melhora primièra òbra pel filme Estiu 1993, que foguèt tanben laureat amb lo Grand Prèmi Generation Kplus. Ongan, Alcarràs s’es impausat davant de grands filmes coma Return to dust, del cineasta chinés Li Ruijun. La jurada de l’Ors d’Aur es formada de prestigiosas personalitats del mond de la 7a Art, coma M. Night Shaymalan, Karim Aïnouz, Saïd Ben Saïd o Anne Zohra Berrached.
 
Alcarràs, rodat integralament en catalan, conta l’istòria de la darrièra culhida de frucha d’una familha dins un domeni de la vila d’Alcarràs, près de Lhèida, abans que los proprietaris i installen de panèls solars. Coma dins Estiu 1993, l’istòria s’inspira d'un episòdi de la vida de Simón, que sa maire es originària d’Alcarràs.
 
Dins lo discors d’acceptacion del prèmi, Simón a dedicat lo filme “a totas las petitas familhas d’agricultors que trabalhan la tèrra cada jorn per que la frucha pòsca arribar dins nòstras siètas”. A mai, la cineasta a lausat lo trabalh de la distribucion del filme qu’avián pas jamai abans fach los actors. Segon Simón, èra indispensable que foguèsson de mond pròches del terren. La distribucion del filme es d’efièch integralament compausada d’actors non professionals engatjats dins los camps del país. Un total de 9000 agricultors participèron al casting.
 
 
 






abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article