Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

Qual es Elisabeth Borne e per qué a pas convencut l’esquèrra ni los ecologistas?

Amb sa nominacion, Macron vòl far creire que lo nòu govèrn de França serà bastit per una persona “estacada a la question sociala, environamentala e productiva”

Tèxte legit

Coma gaireben totes los mèdias del país o an raportat, lo president de França a nomenat Élisabeth Borne nòva primièra ministra. Aital Macron vòl far creire que lo nòu govèrn de França serà bastit per una persona “estacada a la question sociala, environamentala e productiva”, coma el meteis o aviá anonciat fa qualques jorns. E mai siá la primièra femna cap d’un govern francés dempuèi Édith Cresson en 1991,  son bilanç dins lo domeni ecologista es pas convençaire, segon Reporterre que publica una analisi ont lo mèdia la nomena “ministra especialista de las autoestradas”.
 
Tanben Greenpeace France manifèsta son scepticisme a prepaus del perfil ecologista de Borne. “Sa nominacion augura pas gaire d’espèr de veire França operar sa transicion ecologica coma l’urgéncia climatica li o obliga”, çò ditz dins un comunicat lo director general de l’organizacion ecologista, Jean-François Julliard.
 
D’autres elegits d’esquèrra an tanben mostrat lors resèrvas e criticas. Una deputada de La França Insomesa, Mathilde Panot, la qualifica dins un tweet de “ministra fantauma de l’ecologia”, del temps que l’ecologista Sandrine Rousseau a detalhat que dins son cort mandat se respectèt pas la convencion ciutadana sul clima, se mantenguèt l’avantatge fiscal sus l’òli de palma e que quitament lo Conselh d’Estat foguèt condemnat per la pollucion de l’aire.
 
 
Poliministra polemica amb Macron
 
Jos la presidéncia de Macron, Borne foguèt ministra dels transpòrts, ont afrontèt de desfises importants coma la creacion d’un impòst ecologic suls bilhets d'avion o la promocion de la bicicleta. Totun, la reforma de l'SNCF congreèt la cauma del sector mai importanta dels darrièrs decennis. Fin finala, Borne capitèt a far avançar sa reforma malgrat las protèstas.
 
Pus tard, foguèt nomenada ministra de la transicion ecologica, ont passèt un an abans abans de venir ministra del trabalh, de l’emplec e de l’insercion: tanben i defendèt de reformas polemicas coma la de l’assegurança caumatge e la de las pensions de retirada, qu’es pas encara menada a bon tèrme.
 
 
En politica dempuèi los ans 1980
 
Nascuda a París fa 61 ans, Borne es filha d'un josieu d'origina russa que se refugièt en França e que foguèt deportat dins un camp de concentracion en 1942, pendent lo regim de Pétain. Engenhaira de l’Escòla del Pont, se formèt a l’Escòla Politecnica. Comencèt de frequentar la politica a la mitat dels ans 1980 coma conselhièra de qualques ministèris e, a partir dels ans 1990, coma conselhièra del Ministèri de l'Educacion. Vendriá pus tard presidenta del Ret de Transpòrts Publics de París, puèi responsabla de l’urbanisme dins la capitala francesa, abans d’èsser nomenada prefècta de la region de Peitau-Charantas e del departament de Vinhana.

 
 
 
abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
3.

Qui es Elisabeth Borne e perqué non a convencut l’esquèrra ni los ecologistas ? Perçò qu'es ultraliberala e mondialista — coma los socialistas (de governament) — e tota la clica del "centre" a l'extrèma dreita. Lo liberalisme mondializat es incompatible amb la plus mendre pensada d'esquèrra, e matematicament opausat a tota demarcha ecologista.

  • 12
  • 2
Pitaluga
2.

Cossí disiá De Gaulle ? A ! òc ! "Il ne faut pas prendre les enfants du bon Dieu pour des canards sauvages".
Malurosament, lo Macron pòt comptar sus un nombre sufisent de rits salvatges per li donar una majoriatat absoluda a l'Amassada, çò que serà ABSOLUDAMENT una catastròfa ecologica e sociala.

  • 12
  • 6
La votz de son mèstre
1.

Quala es Elisabeth Borne ? Lo novèl ome de palha de Macron. Tot lo demai es res que literatura, trencatz-vos pas lo cap !

  • 19
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article