Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Iran: la repression de las manifestacions es un masèl

Demest la cinquantena de mòrts per las balas de la polícia, se tròba Hadis Najafi, una gojata de 20 ans que venguèt simbòl de las protèstas per un vidèo viral

| amnesty.org

Tèxte legit

La repression contra las protèstas en Iran es un vertadièr masèl. Lo bilanç es d’almens 54 personas tuadas per las fòrças de l’òrdre, çò raportava dissabte Iran Human Rights. Demest los mòrts se tròba Hadis Najafi, la gojata que venguèt un simbòl de las manifestacions per un vidèo que tresvirèt los rets socials. Lo filmet la mostrava d’esquina a se ligar lo pel mentre que se preparava per afrontar las fòrças de l’òrdre. “Sa sòrre me diguèt qu’aviá solament 20 ans e que la tuèron amb 6 balas dins la vila de Karaj”, çò assegura la jornalista iraniana Masih Alinejad.
 
En Iran, e sustot al Curdistan oriental, se ten una revòlta democratica e laïca dirigida per de femnas, desencadenada per la mòrt de Jina Amini (oficialament Mahsa Amini), una femna curda de 22 ans que l’avián detenguda a Teheran per non portar pas “adeqüatament” l’hijab.
 
De manifestacions an luòc dins una ochantena de vilas ont se denóncia “de detencions massissas”. Jols crits de “justícia” e “libertat” los imatges de las protèstas son mai que mai de femnas que mòstran lor pel e crèman lor cairat islamic e mai de representacions de l’aiatollà Khomeini, fondador de l’actual regim teocratic. La polícia emplega de gases lacrimogèns, de canons d’aiga e de fuòc real per reprimir las protèstas.
 
De lor caire, las autoritats del país acusan “l’enemic estrangièr” d’aver alucat las protèstas, per mejan de l’intervencion de las ambaissadas e dels servicis secrets occidentals.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet

 



 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

Aquí un bon aprecebut dels metòdis costumièrs de l'ultradreita, per los que los aurián oblidats…

  • 26
  • 6

Escriu un comentari sus aqueste article