Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Brasil: Lula ganha la presidenciala amb un resultat fòrça estrech

Dins son discors, Lula es estat fòrça clar sus la preservacion d’Amazonia e la lucha contra lo cambiament climatic, un dels tèmas que lo diferéncian mai de Bolsonaro

Tèxte legit

Luiz Inácio Lula da Silva a ganhat l’eleccion de Brasil e serà pel tresen còp lo president del grand país sud-american. Totun, la diferéncia entre el e lo candidat de la drecha, Jair Bolsonaro, es estat de mens de dos ponches percentuals; Lula a obtengut lo 50,9% dels vòtes e Bolsonaro lo 49,1%.
 
Al total, dos milions de vòtes an separat los dos candidats.  S'agís doncas de la presidenciala mai sarrada de l’istòria brasilièra. Es tanben lo primièr còp qu'un president de Brasil es pas reelegit per un segond mandat dempuèi que la Constitucion o permet.
 
Tanlèu conéisser lo resultat, dins la nuèch de dimenge a diluns, Lula compareguèt per far un long discors ont diguèt qu'amb aquel resultat èra “tornat lo Brasil que lo Mond esperava”, e prometèt de “governar per totes los brasilièrs”. Conscient de la situacion creada per la campanha, lo nòu president, que prendrà possession lo 1r de genièr, diguèt qu'ensajariá de promòure la reconciliacion e que i a pas dos Brasils. Lula, que faguèt fòrça referéncias a Dieu e la religion, foguèt especialament clar sus la preservacion d’Amazonia e la lucha contra lo cambiament climatic, un dels tèmas que lo diferéncian mai de Bolsonaro.
 
De veire se Bolsonaro acceptarà lo resultat. Pendent la campanha faguèt coma Donald Trump als Estats Units, en tot semenar la mesfisança envèrs lo sistèma electoral brasilièr, e sos partisans an cometèron d'actes de violéncia. Lo quite jorn del vòte, una deputada bolsonarista menacèt de seguidors de Lula amb un pistolet.
 
Per regions, Lula a ganhat amb fòrça clartat al nòrd-èst e Bolsonaro dins las grandas vilas, Rio de Janeiro e São Paulo, a mai del sud e dins los airals periferics d’Amazonia.



abonar los amics de Jornalet

 

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

La dròlla d’Ipanemà
1.

Brasil sompartit en dos : non pas dentre paures e rics, non pas dentre nòrd e sud, non pas dentre blanc e autres, la rupcion es existenciala.

Mas cal èsser dos per dansar !



Cançon coneiguda :

A garota de Ipanema

Grande, esbelte, bonita e doce
A garota de Ipanama anda
Na beira do mar
E toda a praia
Faz Ah !

Ela anda como uma alga
Carregada na asa de uma onda
Até a beira do mar
E toda praia
Faz Ah ! ....

Oh os rapazes a olham
E suas ideias faladeiras
Têm canções que falam
Do corpo dessa garota de olhos claros
Mas ela, ela só vê o mar
Grande, esbelte, bonita e doce
Como uma vela correndo
Eles somente vêem ela
Mas ela só vê o mar
Ela só vê o mar...

Oh os rapazes a olham
E suas ideias faladeiras
Têm canções que falam
Do corpo dessa garota de olhos claros
Mas ela, ela só vê o mar
Grande, esbelte, bonita e doce
Como uma vela correndo
Eles somente vêem ela
Mas ela só vê o mar
Ela só vê o mar...


ahhhhhhhh que fasèm !

Dins l'espèra d'una revirada en occitan.

  • 3
  • 6

Escriu un comentari sus aqueste article