Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

Proteccion de las làmias: una decision “istorica” impausa un limit estricte sul comèrci de cèrtas espècias

La proteccion d’aquelas làmias es estada la mai discutida de las decisions de la cima sus las espècias menaçadas qu’a debutat lo 14 de novembre

| PIRO

Tèxte legit

Una decision “istorica”
 
La conferéncia sul comèrci internacional de las espècias menaçadas reünida a Panamà s’engatgèt divendres a protegir una cinquantena d’espècias de làmias en perilh pel trafec lucratiu de lors aletas en Asia, çò rapòrta 20 minutes. Al darrièr jorn d’aquela 19a Conferéncia (COP19) de la Convencion sul Comèrci Internacional de las espècias de fauna e de flòra salvatjas menaçadas (CITAS), los delegats de 183 estats e de l’Union Europèa (UE) decidiguèron de regular la pesca de 54 espècias de làmias requiem (Carcharhinidae) e de làmias martèl (Sphynidae).
 
Aqueles peisses son estats inscriches a l’Annèxe II de la CITAS, que ne limita estrictament lo comèrci de cèrtas espècias per consens, malgrat las resèrvas emesas per Japon pertocant la proteccion autrejada a la làmia blava, puèi qu’estiman que s’agís pas d’una espècia menaçada. Lo delegat japonés a exprimit “la viva preocupacion” de son país sus las consequéncias d’aquela decision jutjada “prejudiciablas d’un ponch de vista social e economic” pels pescadors de son país.
 
La proteccion d’aquelas làmias, demandada per l’UE e una quinzena de país, dont Panamà, es estat la mai discutida de las decisions de la cima qu’a debutat lo 14 de novembre. Es venguda al fil dels debats una mesura emblematica de la conferéncia e mai d’una delegacion avián pausat sus lors burèus de làmias en pelucha.
 
Shirley Binder, la delegada de Panamà, a argumentat que las làmias que beneficiaràn d’ara enlà de la proteccion de la CITES representavan “aproximativament lo 90 % del mercat” de las aletas d’esqüals. Aquel mercat, que son centre es a Hong Kong, despassa lo mièg miliard de dolars per an (483 milions d’èuros). Las aletas se pòdon vendre 1000 dolars per quilo en Asia de l’Èst per confeccionar de sopas plan famosas de la gastronomia chinesa tradicionala.
 
 
Mesuras de conservacion
 
“Aquò demorarà dins las memòrias coma lo jorn ont avèm inversat la tendéncia per tal d’empachar l’extincion de las làmias e de las raias del Mond”, çò saluda dins un comunicat l’ONG Wildlife Conservacion Society (WCS). “Aquela lista istorica d’una centena d’espècias fòrça comercializadas menarà a l’adopcion de las mesuras de conservacion al nivèl nacional, e aquelas espècias n’an un besonh urgent. L’estapa cruciala venenta consistirà a finalizar aquelas inscripcions e a far en sòrta que se tradugan per de mesuras comercialas e de gestion de las pescas mai estrictas tanlèu qu’aquò serà possible”, çò avertís l’ONG.
 



abonar los amics de Jornalet

 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article