Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Corsega e França reactivan las negociacions amb la participacion inesperada de Macron

S’èran arrestadas en setembre passat en seguida del refús de concedir la libertat condicionala al presonièr còrs Pierre Alessandri

Tèxte legit

Se reprenguèt divendres las convèrsas entre los executius còrs e francés sus l’autonomia de Corsega. S’èran arrestadas en setembre passat en seguida de decisions judiciàrias polemicas suls presonièrs còrses qu’emmalicièron las autoritats e los partits còrses.
 
 
Las linhas rojas de Macron
 
La reünion de divendres sul futur institucional de l’illa recebèt un convidat inesperat, lo president francés, Emmanuel Macron. La màger autoritat francesa i remembrèt las doas linhas rojas de París: Corsega deu demorar dins la Republica Francesa e se pòt pas crear “doas categorias” de ciutadans. D’efièch, una de las revendicacions còrsas es la creacion d’un estatut de resident que permeta solament als qu’aurián residit dins l’illa un temps determinat de crompar de lotjaments.
 
 
Dispausat a cambiar la Constitucion
 
Franc d’aquò, Macron a afortit que i a pas cap de subjècte “tabó” e qu'es dobèrt a totas las proposicions dels elegits còrses, tant l’autonomia coma la diferenciacion, e mai se calguèsse tocar la Constitucion francesa. La volontat del president francés es de lançar un projècte de reforma constitucionala dins l’estiu, que seriá debatut en 2023 e 2024. Es doncas urgent que se pervenga a un acòrdi abans lo mes de junh.
 
A mai d’aquel estatut de resident, los còrses tanben revendican que la lenga còrsa figure dins la Constitucion, de proposicions que semblan de mal acceptar per las autoritats francesas.
 
Segon Emmanuel Macron, l’avenir institucional de l’illa poiriá èsser inspirat de fòrça modèls mediterranèus, coma lo de las illas Balearas, en çò que tanh a la descentralizacion o la diferenciacion. Dins la reünion de divendres tanben se parlèt d’urbanisme e d’abitatge, de questions fòrça delicadas.
 
Segon lo ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, encargat de menar las negociacions, es previst que i aja una nòva reünion abans l’estiu per discutir sus de proposicions concretas de las autoritats còrsas, puèi començaràn las consultas a l’Assemblada Nacionala francesa e al Senat.




abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article