Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An denonciat als organismes internacionals los atacs contra lo catalan

La Societat Catalana de Sociolingüistica denóncia qu’Espanha complís pas los tractats internacionals que l’obligan de respectar la diversitat lingüistica

La Societat Catalana de Sociolingüistica, filiala de l’Institut d’Estudis Catalans (IÈC), a publicat una declaracion per denonciar l’ofensiva politica contra la lenga catalana de la part d’Espanha e a demandat als organismes e a las societats scientificas que manden de reclamacions a l’UNÈSCO e al Conselh d’Euròpa, e que i transmetan aqueles faches per fin que “metan en examen, e se cal, condemnen formalament” las politicas que “cèrcan de manièra exprèssa e continua de prejudicar la lenga catalana”. La declaracion, al nivèl informatiu, denóncia tanben que se complís pas los tractats internacionals qu’obligan de respectar la diversitat culturala e lingüistica dels parlants de las lengas minorizadas.


Lo manifèst denóncia qu’Espanha ferís l’esperit dels dreches fondamentals a la diversitat culturala contenguts dins l’ordenament juridic internacional e qu’agís contra la mission de l’UNÈSCO de “crear de condicions propícias per un dialòg entre las civilizacions, las culturas e los pòbles fondadas sul respècte de las valors comunas”.
 
Lo tèxt explica las politicas de l’estat espanhòl, coma lo projècte de lei d’educacion del ministre Wert e las politicas dels govèrns valencian e balear contra la lenga catalana. Del govèrn balear, soslinha que fa pression suls parents e suls professors per que s’aumente l’usatge del castelhan dins las escòlas e qu’a eliminat lo requisit de la coneissença del catalan pels foncionaris de l’administracion, del temps que del costat valencian, denóncia que sonque 25% de las familhas qu’o demandan an un ensenhament en catalan per lors enfants.
 
En mai d’aquò, la declaracion alèrta que lo govèrn valencian a promogut pendent fòrça ans la consideracion del “valencian” coma lenga separada del catalan e que non reconeis pas lo diplòma universitari de filologia catalana; tanben parla de la recenta denominacion de LAPAO per lo catalan que se parla dins l’airal oriental d’Aragon.
 
D’un autre costat, la Societat Catalana de Sociolingüistica demanda al Conselh d’Euròpa e al sieu Comitat d’Expèrts que, davant la presentacion del quatren rapòrt sus l’aplicacion de la Carta Europèa de las Lengas Regionalas o Minoritàrias, estúdien “d’un biais meticulós” las politicas dels govèrns autonomics a prepaus del catalan.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ernèst Guevara Jr. L'Avana
1.

La Societat Catalana de Sociolingüistica demanda al Conselh d’Euròpa e al sieu Comitat d’Expèrts que, davant la presentacion del quatren rapòrt sus l’aplicacion de la Carta Europèa de las Lengas Regionalas o Minoritàrias, estúdien “d’un biais meticulós” las politicas dels govèrns autonomics a prepaus del catalan. Per quant als occitanistas, demanda al Conselh d’Euròpa e al sieu Comitat d’Expèrts que, davant la presentacion del quatren rapòrt sus l’aplicacion de la Carta Europèa de las Lengas Regionalas o Minoritàrias, estúdien “d’un biais meticulós” las politicas dels govèrns quines que sián a prepaus quina lenga non estatala que siá.

En resumit, e dins una amira clarament universalista qu'universala, cal interdire definitivament lo faiscisme unilinguistic, e mai totas sas variantas criptofaiscista de pseudo-esquèrra non pas egalitarista mas uniformista…

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article