Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo Conselh de Seguretat de l’ÒNU autoriza França a enviar son armada en Centreafrica

L’estat francés, l’ÒNU e l’Union Africana justifican que l’intervencion es per evitar un genocidi. En març passat la Seleka prenguèt lo poder al president François Bozizé

Lo Conselh de Seguretat de l’ÒNU autorizèt ièr dijòus l’intervencion militara de tropas africanas e francesas en la Republica Centreafricana per protegir de civils. Lo Conselh a impausat tanben un embargament de las armas al país e a demandat a l’ÒNU que siá preparada per una eventuala mission de patz.
 
Los 15 membres del Conselh an demandat, a l’unanimitat, al secretari general de l’ÒNU, Ban Gimun (Ban Ki-moon), de començar una enquèsta suls abuses contra los dreches umans dins aquela èx-colònia francesa, un país ric en minerals ont demòran 4,6 milions d’abitants.
 
En març passat, la Seleka arribèt al poder après un còp d’estat contra lo president François Bozizé. La Seleka (“aliança” en lenga sango), oficialament nomenada Séléka CPSK-CPJP-UFDR, es un agropament de milícias amassadas per reversar lo govèrn del país. Sos membres son musulmans, dins un país de majoritat crestiana.
 
Precisament ièr, se debanèron d’afrontaments a Bangui, la capitala del país. Segon divèrsas fonts, serián mòrtas qualques 60 o 100 personas en seguida d’un atac de partisans de Bozizé, contestat per de combatents de la Seleka. Segon d’activistas dels dreches umans, las doas partidas aurián comés de crimes de guèrra.
 
Las autoritats de l’ÒNU an alertat que la Republica Centreafricana risca d’èsser la scèna generala d’un genocidi.
 
A l’ora d’ara i a dins lo país 2500 soldats de l’Union Africana, que prevei ela d’aumentar los òmes fins a 3600 a la fin de decembre. A l’ora d’ara, França a 400 soldats e se prepara per ne mandar fins a 1000 dins son anciana colònia.



Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
2.

E ben! Urosament que França a l'autorisacion de l'ONU! Françonet serà content. Tòrna cargar l'unifòrme de cap de còla. Deviá ésser frustrat de pas poder anar a Síria coma cap de l'armada francesa.

  • 0
  • 1
Robèrt Milhau
1.

Qual sap çò que se passa en Centreafrica

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article