Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Descreis l’ensenhament de l’occitan en Provença

| Todd Binger
L’ensenhament de l’occitan descreis dins l’Acadèmia d’Ais-Marselha, segon çò que se pòt remarcar dins un article publicat per Aquò d’Aquí. Lo mesadièr provençal ven de publicar una analisi detalhada amb de resultats inquietants: “una corba d’efectius que s’invèrsa a la baissa amb de situacions contrastadas: resisténcia dins lei Bocas de Ròse, desparicion dins leis Aups, mesa en perilh en Vauclusa”.
 
Aquela situacion seriá la consequéncia del fach que “se recruta pas pus de professors, [que] se precariza lei pòsts d’animators e [que] l’Acadèmia fa ges d’esfòrç d’informacion ai familhas”, çò denóncia Aquò d’Aquí.
 
E aquela situacion se passa tanben en Occitània tota, tant que, dempuèi un decenni, solament se dobrís 4 pòstes per an de professors d’occitan de segond gra per Occitània tota (dins lo concors de recrutament apelat oficialament “CAPES d’occitan-lenga d’òc”).
 
Legissètz l’article complet sus Aquò d’Aquí.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gerard Joan Barceló Pèiralata
28.

#27 Perqué i a pas de rubrica "nòstrei propòstas" dins vòstre site? Seriá mai clar, pensi.

  • 1
  • 0
Felip Martèl Montpelhier
27.

#23 Era una de las revendicacions portaas per la FLAREP dimecres, coma la generalizacion de l'ensenhament en lengas regionalas. Nos arriba de pensar a las causas drant que d'autres las nos suggeren, mercés.
Gerard, se vos saber ço que la FELCO comunicam, te sufis d'anar suu sit FELCO CREO.
La question de l'ensenhament professionau, coma la de l'ensenhament aricol, es importanta. Ma frema ensenha dins un establiment ansin, fai que sabo un pauc ço que se l'i passa.. Pausa de problèmas complicats, vist la plaça dels ensenhaments generaus dins de formacions a finalitat professionala. Mas laissam pas lo problèma de caire.

  • 3
  • 0
ltrobat Pau
26.

@Garric: La possibilitat de passar ua certification entad ensenhar en classa bilingüe qu'existeish dejà taus regents deu primari.

  • 2
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
25.

#24 As rason de nos ramentar aquò. A prepaus de l'ensenhament professionau, me recòrdi d'una entrevista de Mélenchon que i disiá que "per de rasons evidentas" (l'inadaptacion dei lengas "regionalas" au vocabulari tecnic!!!), valiá pas la pena de leis i ensenhar!

  • 1
  • 0
Terric Lausa Quilhan
24.

#22

E l'ensenhament professional tanpauc caldriá pas doblidar. Los joves occitans e las jovas occitanas que van pas o pòdon pas anar als licèus classics e fan la causida de l'educacion professionala son condamnats a demorar dins lo l'ignorància de la lenga occitana.

Patisson d'una discriminacion lingüistica suplementària.

E se parla pas jamai d'eles. Perqué?

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article