Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Hollande presenta un projècte de recentralizacion de l’estat francés

Sa propòsta de 14 regions fusionariá Lemosin amb lo Centre de França e Peitau-Charantas, e Auvèrnhe amb Ròse-Alps. Vòl reportar las eleccions regionalas a la tardor de 2015

| Matthieu Riegler
Lo president francés, François Hollande, a prepausat de recentralizar França en fasent una propòsta de reduire las regions de l’estat de 22 a 14, que presentarà a l’Assemblada Nacionala.
 
Amb aquela propòsta, solament doas regions occitanas se mantendràn coma ara: Provença-Alps-Còsta d’Azur e Aquitània. Miègjorn-Pirenèus se fusionariá amb Lengadòc-Rosselhon, Lemosin se fusionariá amb lo Centre de França e Peitau-Charantas e Auvèrnhe amb Ròse-Alps.
 
Lo cap de l’estat francés anoncièt tanben son intencion de reportar las eleccions regionalas e departamentalas a la tardor de 2015.


_____
Libération: La liste des régions que Hollande souhaite fusionner


Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Emmanuèl Isopet
27.

#24 Vos que sètz estacatz a la discutida, se trobatz que la litania
"Un estat de m...a, Una republica de m...a, Un cap d'estat de m...a, Un govèrn de m....a, Una oposicion de m.....a, De mèdias de m...a, Una França de m...a, E malaürosament una Occitània presonièra d'aquel m...ièr, E lo pòble occitan enfoirosat fins al còl. Aquò pudís!"
son d'arguments seriós per dialogar...

  • 3
  • 0
La marta Arcaishon
26.

En purmer, calere suprimir los cantons, las intercomunalitats... ta arrevitar los pais, l'unitat locau la mei bona.
Ta ço qui ei d'arredusir lo nombre de régions, calere simplament har régions identarias et culturalas.
Qu'en coneishi ua: l'Occitania.

  • 7
  • 0
Terric Lausa Quilhan
25.

#22

Bòf! Fadas aquestas minas antipersonalas.

E francament òc. S'un jorn Aran ven un estat liure e independent e que la vida m'i fa demorar, ne demandarai la ciutadanetat.

  • 5
  • 0
Domergue Sumien Ais de Provença
24.

#22 Emmanuel, leis arguments qu'utilizatz aicí son pas seriós. Anem, siáu segur que sabètz faire melhor per dialogar...

  • 4
  • 1
Ali Verd Bram de Carcassés
23.

#22 E ben ieu, soi pas francés. Soi considerat administrativament coma francés, çò qu'es fòrça diferent. Supòrti pas de passar per francés. Mas ai pas besonh de renonciar a ma nacionalitat, ja que ma nacionalitat es occitana, que non pas francesa. Me sembla, Manu, que confondes nacionalitat, ligada a la lenga e ea la cultura, amb ciutadanetat, objcète administratiu que non aparten de causir, ailàs, ja qu'es aquò la part de l'estat, d'aquel estat que lèca la man dels capitalistas internacionals que trepejan de mai en mai merdosament totes los vestigis de democracia a travès lo mond contemporanèu.

Son pas los autres que decidisson de soi que soi o de çò que soi pas, en tèrme d'identitat nacionala. Ma nacion es ma lenga e ma literatura. E aquò's ieu que la causissi, non pas los ufanoses difinicionalament racistas que nos an impausada sa lenga estrangièra coma se la nòstra e tota autra foguèssen estadas mespresablas.

E non demandarai pas l'asili politic a la Val d'Aran, mas l'anexion del tèrç sud de l'estat francés actual a la Val d'Aran. Es pas a ieu de me'n anar de l'ostal. Es als que nos an invasits d'apréner la nòstra lenga o de se'n tornar a l'ostal sieu…

  • 11
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article