Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Israèl a ordenat l’invasion de Gaza

Dimècres l’armada isrealiana tuèt quatre enfants palestinians que jogavan sus la plaja

| Palestina.cat
Israèl a ordenat a la siá armada l’invasion de la Lista de Gaza. Segon las autoritats militaras israelianas, l’invasion es un ensag d’inutilizar la ret de tunèls que, segon çò que dison, son emplegats per los milicians de l’Hamas. L’invasion es arribada après una trèva pachada de cinc oras. Dempuèi dimècres, Israèl a bombardat la Lista de Gaza e a causat 214 mòrts mentre que l’Hamas tirava tanben de fusadas contra lo territòri israelian en causant solament un mòrt.
 
Las primièras tropas israelianas, aperaquí uèch mila soldats, an ja causat de desenats de mòrts en Gaza, segon un pòrtavotz de l’armada israeliana. Lo pòrtavotz volguèt parlar de la portada de l’operacion e se sap pas, doncas, s’Israèl vòl tornar ocupar Gaza o s’es una manòbra de durada limitada. Fasiá cinc ans de la darrièra incursion de soldats israelians dins la Lista de Gaza.
 
Lo govèrn israelian a votat a l’unanimitat l’invasion del territòri palestinian.


Trèva de cinc oras dins la Lista de Gaza per de rasons umanitàrias

Ièr, de 9h a 13h, s'èra debanada en Gaza una trèva de cinc oras que l’aviá demandada l’ÒNU per de rasons umanitàrias, per fin de provesir lo territòri d’aliments, evacuar los ferits mai grèus, enterrar los mòrts, etc. Tant l’armada israeliana coma los milicians de l’Hamas acceptèron d’aturar las agressions pendent aquel periòde.
 
La trèva arribèt après una autra jornada intensa de bombardaments; e foguèt seguida per mai de bombardaments. La jornada abans la trèva, foguèron mòrts 25 palestinians en 24 oras, quatre d’aqueles mòrts èran d’enfants que jogavan al fotbòl sus la plaja. L’armada israeliana a dich qu’es a enquestar sus aquel atac e que son objectiu èra un militant de l’Hamas.
 
Israèl aviá avertit los palestinians del nòrd de Gaza que partiguèsson de lors ostals, mas la majoritat del mond i son demorats. La Lista de Gaza es un país petit e embarrat que se pòt pas fugir, mai que mai ara que totes los passatges frontalièrs son barrats.
 
Après dètz jorns de bombardaments de l’armada israeliana, la situacion dins la Lista de Gaza es una pietat. Las infrastructuras vitalas son estadas tocadas e la fornidura d’aiga es en perilh. Lo sud es ja completament sens electricitat.
 
 
_____
De mèdias e d’alternativas per seguir la guèrra en Palestina

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ibn' Gabiròl
5.

Quora escrivèm per exemple : « se sap pas, doncas, s’Israèl vòl tornar ocupar Gaza o s’es una manòbra de durada limitada. », i a quicòm que me geina. Totes los ciutadans de l'estat d'Israèl non s'acòrda pas amb una politica inumana coma aquesta. N'i a que luchan contra, e que son ni mens israelians que los autres braus que tenon lo poder a l'ora d'ara. Dire simplament "Israèl", aquò generraliza, e tota generalizacion pòt lèu o tard venir malsanitosa. Aquò empacha pas, plan segur, de criticar la politica d'aqueste estat, la del Hamas, ni mai la que voldretz.

  • 0
  • 1
BOURDON Pau
4.

#3 7 29 ! Mercés per l'informacion.

  • 2
  • 0
Martin R Gavaldan
3.

L'umanitat es espantada amb los crims d'un Estat, que revendica la sofrença de l'Olocaust. Una pensada de sosten e de solidaritat pel pòble palestinian, e per totes los josieus del monde que seràn de victimas colateralas dels crims d'Israèl.

Se qualque un vòl far lo boicòt als produches israelians, los còde-barras començan per 7 29.

  • 5
  • 0
Anfons Jordan Tripòli
2.

Fa plan longtemps, ja, que lo sionisme a ordonat l'invasion de Palestina.

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article